Neem jezelf serieus en voorkom een volledige burn out
17 augustus 2020 

Neem jezelf serieus en voorkom een volledige burn out

Volgens onderzoek van het NCPSB zijn er momenteel maar liefst 4 miljoen mensen met een verborgen burn out. 56 procent van de werkenden valt binnen nu en zes maanden uit als ze nu geen ondersteuning krijgen. In 2019,was dat volgens hetzelfde onderzoek nog 17 procent. Neem jezelf serieus in wat je ervaart en voorkom een volledige burn out.

Verborgen burn out

Veel personen melden zich bij Burn Out Poli met vage klachten. Ze zijn vaak kort ziek en vinden telkens toch weer de energie om aan het werk te gaan. Wat wij zien is dat dit frequent kortstondig verzuim veelal leidt tot langdurig verzuim. Dit fenomeen noemen wij een verborgen burn out.

Tijdens de crisisjaren na 2008 was er een duidelijke trend. Werknemers die ziek of uitgeput waren, bleven met regelmatig kort ziekteverzuim toch weer op het werk verschijnen en negeerden de signalen van hun eigen lichaam. Angst om hun baan te verliezen of vervangbaar te zijn, speelden hierbij net als nu een grote rol. Adrenaline (en angst) zorgde ervoor dat ze toch weer gauw aan het werk gingen, met als resultaat uitputting (van de bijnieren) en een langdurig ziekteverzuim tot gevolg.

In de reorganisatiejaren 2014/2015 viel de ‘regelmatig kort verzuim’ doelgroep ook massaal om. We zien dat deze trend zich nu herhaalt.

Burn out voorkomen

Niemand wil een burn out. Schaamte en angst spelen een grote rol bij de ontkenning van burn out symptomen. Wat veel mensen niet weten is dat het niet tot fysieke uitputting hoeft te komen. Door middel van een preventie programma voorkom je fysieke uitputting met langdurig verzuimt tot gevolg.

Tips om een langdurig verzuim te voorkomen

Luister naar jouw lichaam om de burn out symptomen te (h)erkennen. Je bent niet alleen. Er zijn volgens nieuw onderzoek momenteel 4 miljoen anderen die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Neem jezelf vooral serieus in wat je ervaart. Het is oké dat het nu even niet gaat en je hoeft het niet in je eentje op te lossen. Vertel iemand die je vertrouwt waar jij doorheen gaat. Dit hoeft echt niet lang te duren. Een burn out betekent niet automatisch dat je een jaar uit de running bent. Je hoeft ook niet in de goot te liggen voordat je Burn Out Poli inschakelt. Doe het vooral op het moment dat je denkt 'als dit nog langer door gaat zou ik om kunnen vallen.

Neem contact op om direct vrijblijvend te spreken met één van onze specialisten. We zijn graag een trusted advisor voor je in jouw proces.  
Over de schrijver
Reactie plaatsen