Luister hier de podcast over schaamte bij een burn out
02 juli 2019 

Luister hier de podcast over schaamte bij een burn out

In deze heldere podcast interviewt emotietherapeute Barbara Kok ex-cliƫnt Gitta over haar burn out ervaring. Gitta verwoord helder wat voor interne processen zich kunnen afspelen bij een burn out en wat voor rol schaamte daarbij kan spelen. Gitta: "Ik was heel hard aan het rennen en ik kwam geen meter vooruit." Een burn out krijg je niet zomaar. Het is het gevolg van ellenlange vermijdingsstrategie waar we ons misschien niet eens bewust van zijn. Gitta vertelt in dit diepte interview hoe, haar werk, haar enige zekerheid en houvast was en hoe moeilijk het voor haar was om toe te geven dat ze een burn out had. "Het leek wel alsof ik in een min energie leefde. Ik kon niets anders meer dan huilen."

Het begint bij jezelf serieus te nemen

Gitta heeft geen spijt hoe het is gelopen en adviseert luisteraars om zichzelf serieus te nemen. Gitta: "Ik ben niet blij dat het is gebeurd maar het was wel ontzettend nodig." Ook vertelt ze dat het belangrijk is om te weten dat er goeie hulp is en dat het eigenlijk helemaal niet lang hoeft te duren. "Eigenlijk is het heel eenvoudig. Een burn out betekent niet perse dat je een jaar lang uit de running bent. Het kan heel snel opgelost zijn. De paradox is dat dit geen uitgangspunt moet zijn."

Inroepen van hulp

Belangrijk is om te weten dat er hele goeie hulp is. Gitta "Doe dat vooral op een moment dat je denkt: Ik kan gaan omvallen. Denk niet dat je helemaal in de goot moet liggen voordat je hulp kan inschakelen. Doe dat vooral op een moment dat je denkt van 'poeh als dit nog langer doorgaat dan kan zou ik weleens om kunnen vallen.' Dat is al een heel belangrijk signaal." Luister hier de podcast over schaamte bij burn out.

Openheid over burn out

Nogmaals bedankt Gitta voor je openheid en luisteraars bedankt voor het beluisteren van de Burn Out Poli podcast over schaamte bij een burn out. We zijn heel benieuwd wat je van de podcast vond en staan open voor suggesties voor een volgende aflevering. Laat het ons weten via het contactformulier. Volg Burn Out Poli ook meteen op Spotify en beluister als eerste de volgende afleveringen van Burn Out Poli zodra ze online komen.
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creƫert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen