12 fases van een burn out - Barbara Kok
26 april 2021 

12 fases van een burn out - Barbara Kok

Een burn out ontstaat niet van de een op de andere dag. Vaak vindt er al maanden en soms jaren roofbouw plaats op het lijf. Maar hoe kan een burn out sneller worden herkend? Burn out expert, Barbara Kok, legt uit in welke 12 fases een burn out zich meestal ontwikkelt.

De 12 fases van een burn out:

Fase 1: Bewijsdrang

Jezelf willen bewijzen, soms tot het obsessieve aan toe, is een belangrijke intrinsieke drijfveer bij een burn out. Je wilt bijvoorbeeld dat je partner of werkgever trots op je zijn.

Fase 2: Steeds harder werken

De bewijsdrang wordt in de werkomgeving gevoed, door het gevoel dat er nooit hard genoeg gewerkt wordt. Stoppen is moeilijk en je neemt juist steeds meer en meer verantwoordelijkheden op je bordje.

Fase 3: Behoeften negeren

Het werk komt steeds meer op de eerste plek en daardoor worden alle andere belangrijke behoeften zoals genoeg slaap, gezond en regelmatig eten en het onderhouden van sociale contacten genegeerd.

Fase 4: Verdringing van conflicten

Het wegduwen van het gevoel ‘er is iets mis met mij’ is iets wat constant wordt herhaald. Je voelt je bedreigd, paniekerig en opgejaagd doordat je dit gevoel steeds weg stopt. Deze gevoelens hebben alle gevolgen van dien, zoals slecht slapen en nervositeit.

Fase 5: Herzien van waarden

Datgene wat je het liefste doet in je vrije tijd of de allerbelangrijkste personen om je heen worden genegeerd. Het werk staat op de eerste plaats. Met vrienden en familie wordt nauwelijks tijd doorgebracht. Voor sporten en creatief bezig zijn wordt geen tijd vrijgemaakt.

Fase 6: Ontkennen van problemen

De problemen liggen niet aan jou, maar aan de werkdruk. Je stelt je hard en vaak cynisch op en zo kennen mensen je niet. De rest van je collega’s kunnen je lui en ongedisciplineerd vinden.

Fase 7: Terugtrekken

Vrienden en familie zie je nauwelijks en bij je collega’s heb je ook veel credits verspilt. Je sociale kring wordt steeds kleiner en je beland in een isolement. Veel alcohol drinken en en/of medicijngebruik komt dan veel voor.

Fase 8: Gedragsverandering

Mensen beginnen zich echt zorgen om je te maken. Je gedraagt je zich anders dan dat je normaalgesproken doet: hard, cynisch en onbereikbaar voor echt contact.

Fase 9: Depersonalisatie

Je vindt jezelf waardeloos. Op de werkvloer kun je niet presteren en je voelt eigenlijk niet waar je zelf behoefte aan hebt.

Fase 10: Innerlijke leegheid

Je voelt je leeg van binnen. Om dit lege gevoel op te vangen zoek je afleiding in bijvoorbeeld overmatig sporten, seksueel contact, alcohol of zelfs medicijnen.

Fase 11: Depressie

Je voelt je compleet uitgeput. Alle dagen zien er inktzwart uit. Je voelt je verloren.

Fase 12: Burn out

In deze fase zit je er echt helemaal doorheen. Je bent mentaal en fysiek ingestort en snelle hulp is noodzakelijk. Herken jij jezelf in één van deze 12 fases van een burn out en ben je nog niet in fase 12 beland, maar heb je wel het gevoel dat je achteruit loopt? Negeer de signalen dan niet. Neem contact op met de Burn Out Poli en bespreek jouw situatie met één van onze experts. Het is ook mogelijk jezelf op burn out symptomen te testen door middel van de Burn Out Test. Burn Out Poli is expert op het gebied van burn out behandelingen en burn out preventie. Al dertien jaar starten cliënten binnen twaalf weken met re-integreren, zónder terugval. Burn Out Poli hanteert geen wachtlijsten. Binnen drie dagen kun je op intake en binnen vijf dagen starten aan je herstel.
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen