Wat is een burn out?
Jij bruist en hebt altijd alles onder controle. Jij kunt veel hebben en bent een natuurlijke harde werker. Jouw innerlijke ik laat je presteren. Je hebt het druk maatschappelijk sociaal en privé. Naast die drukke baan een gezin en een sociaal leven is er van alles op je werk. Bijvoorbeeld een reorganisatie. Maar dan op een dag ben je helemaal uitgeput. Je hebt een burn out. Je dacht dat jou dit nooit zou overkomen. Nu ben je dan toch mentaal en emotioneel over alle grenzen heen gegaan en zegt het lichaam ineens STOP. "Maar een burn out is toch alleen voor mensen die niet veel kunnen helpen en niet hard kunnen werken?" Nee zeker niet. Je bent het eigen gevoel voor grenzen kwijt geraakt en gaat er daarom overheen. Waar is jouw gevoel gebleven?
Langdurige stress oftewel chronische stress bouwt zich in maanden of jaren op. Je herkent dit aan dat je ’s nachts vaak ligt te piekeren en ‘s ochtends vaak moe bent, waardoor jij je niet meer kan concentreren. Je verliest de controle. Zo bouw je chronische stress eigenlijk onbewust op. Deze burn out symptomen voel je dan in je lijf, je schouders en je nek zitten muurvast. Maar wist je dat je bijnieren, die adrenaline geven om door te kunnen gaan, inmiddels ook uitgeput zijn? Dat merk je aan je aan het gebrek aan energie. Je mentale wereld wordt kleiner en zegt sociale verplichtingen af. Feestjes, BBQ’s, sporten. Je hebt er simpelweg geen puf meer voor. Met het gevoel dat de maandag weer in aantocht is, lig je doodmoe op de bank. Maar maandag heb je een belangrijke presentatie en je moet er toch zijn en je hebt nog niets voorbereid. Naar de huisarts is je eerste gedachte, een paar slaappillen en misschien naar de psycholoog. Maar wist je dat dit niet de oplossing is? Bij een burn out moet je werken aan drie belangrijke elementen:
  1. Emotioneel weer in balans komen;
  2. mentaal weer fit worden;
  3. en de lichamelijke stressklachten moeten aangepakt worden, zodat je weer energie kunt gaan opbouwen en fysiek weer net zo sterk kan worden als vroeger.
Je moet er toch niet aan denken dat dit gemiddeld 40 weken duurt? Dit hoeft dus ook niet als je maar begeleid wordt op alle drie de aspecten van het leven, mentaal, emotioneel en fysiek. Binnen 12 weken ben je dan weer terug in je kracht en kun je weer gaan functioneren. Bij Burn Out Poli begeleiden we ondertussen al meer dan 12 jaar succesvol mensen met deze multidisciplinaire aanpak. Doe de gratis Burn Out Test als je iets hierin herkent. Wil je hier meer over horen? Neem contact met ons op. Binnen drie dagen heb je een gesprek met ons en binnen vijf dagen ontvang jij jouw behandelplan. Maak je geen zorgen over je werkgever. Wij regelen alle zakelijke afspraken met werkgever en verwijzer.
Over de schrijver
Reactie plaatsen