Dit zijn de 8 misverstanden rondom een burn-out
30 april 2019 

Dit zijn de 8 misverstanden rondom een burn-out

Al 10 jaar praat Barbara Kok, oprichtster van de Burn Out Poli, iedere dag met mensen over het fenomeen burn-out. Na al die jaren verbaast het haar nog steeds hoeveel misvattingen er zijn over dit onderwerp. Om deze opvattingen de wereld uit te helpen deelt Barbara hier haar 8 misverstanden met je, om je daarmee meer inzicht te geven in wat een burn-out echt is en hoe je deze kunt behandelen. Knoop deze misvattingen goed in je oren.

Een burn-out krijg je alleen door (te) hard werken

Een burn-out ontstaat door verschillende (persoonlijke) oorzaken en heeft meestal een lange aanloop. Veranderingen in de werk- en privésituaties kunnen dit proces wel versnellen. Een burn-out gaat dus niet over te hard werken, maar over hóe je hebt gewerkt. Vanuit welke overtuigingen of vastgezette emoties ben jij doorgegaan en kon je niet meer stoppen? Hoe ben je het contact met jezelf, je eigen kracht en jouw gevoel kwijtgeraakt? Dit zijn punten die er voor zorgen dat je opgebrand raakt.

Burn-out is voor softies

Mensen die uiteindelijk vastlopen in een burn-out zijn juist de diehards van de maatschappij. Een burn-out overkomt mensen die jaren op wilskracht zijn doorgegaan vanuit een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Medewerkers die het altijd maar goed willen doen voor anderen. Perfectionisten en betrouwbare collega’s die het werk van anderen zijn gaan overnemen na reorganisaties, veranderingen of uitval. Dát zijn de slachtoffers van burn-out. Dit zijn juist niet de losers maar de harde werkers van onze maatschappij. Mensen die over hun eigen mentale en emotionele grenzen heen zijn gegaan en uiteindelijk omvallen omdat het lichaam na jaren bikkelen volledig uitgeput is geraakt.

Burn-out is hetzelfde als een depressie

Burn-out en depressie zijn wezenlijk andere situaties. Mensen met een klinische depressie hebben aanhoudende gevoelens van neerslachtigheid. Mensen met een burn-out hebben meer depressieve buien. Iemand met een depressie komt moeilijk uit bed en wordt ‘s avonds wellicht actiever. Mensen met een burn-out zijn fysiek volledig uitgeput, moe en lusteloos en kampen meer met slaapproblemen, omdat het zenuwsysteem continu ‘aan’ staat. Depressie is een stemmingsstoornis; burn-out is een energiestoornis. Om deze klachten te onderscheiden is goede diagnostiek belangrijk.

Alleen klachten is een burn-out

Er is een groot verschil tussen burn-out klachten ervaren en overspannen zijn. Om tot een burn-out te komen doorloop je 12 verschillende fases. Verminderd functioneren, stress, mentale vermoeidheid, slecht slapen zijn allemaal klachten die je bij overspannenheid en een overmaat aan stress horen. Deze klachten kunnen goed behandeld worden en zijn vaak van tijdelijke aard. Bij een daadwerkelijk burn-out kun je helemaal niet meer functioneren. Je bent fysiek helemaal uitgeput, omdat je te lang doorgegaan bent. Je hebt concentratieverlies en het zenuwsysteem is zwaar overprikkeld. Je hebt doelgerichte multidisciplinaire begeleiding nodig.

Misverstand 5: praten en inzicht is voldoende bij een burn-out

Bij de diagnose burn-out word vaak verwezen naar een psychologisch consult. Dit is niet voldoende. Te lange tijd stress, zonder rust en ontspanning, heeft de bijnieren uitgeput, het zenuwsysteem overbelast en de hormonen ontregeld. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat het lichaam opgebrand is. Daarom is behandeling met mentale doorbraakcoaching om patronen te veranderen, diepgaande emotietherapie om ongewenste overtuigingen weg te nemen en fysieke behandeling om het gehele lichaam weer te laten ontspannen noodzakelijk.

Hardlopen is de remedie tegen een burn-out

Zodra iemand zich bij ons meldt met burn-out klachten is ons eerste advies: stop met rennen, stop intensieve krachtsport, stop het aanjagen van je bijnieren. Eén keer per dag een wandeling van een half uur is in het begin genoeg. Rustig bewegen en de inspanning pas opvoeren zodra je weer energie ervaart is de volgende stap.

Met een burn-out zit je een jaar thuis

De laatste cijfers van CBS tonen aan dat mensen met een burn-out in Nederland gemiddeld 242 dagen, ruim 8 maanden thuis zitten. Dat is het geval wanneer ze vooral cognitief behandeld zijn en er geen aandacht is besteed aan het uitgeputte lichaam en de vastgezette emoties. Door behandeling via een multidisciplinair programma kun je binnen 12 weken weer aan het werk zijn!

Na een burn-out kom je nooit meer in die leuke functie

Meer dan de helft van alle cliënten die een programma van Burn Out Poli volgde, zegt na afloop leuker werk te hebben; 84 procent waardeert het leven erna met een goed tot zeer goed en zegt veel meer plezier in het leven te ervaren; 50 procent van de cliënten melden een betere functie te hebben gekregen. Bovendien verdient 1 op de 3 meer dan voordat ze uitvielen. Het leven na een burn-out biedt dus genoeg kans op geluk en zingeving. Dit artikel is geschreven door emotietherapeute Barbara Kok. Zij is een expert op het gebied van (het voorkomen van) burn-outs en wil graag haar kennis delen. Daarom schrijft ze graag over emoties, mindfulness en soortgelijke onderwerpen én is zij directeur van de Burn Out Poli.
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen