Symptomen burn out

Symptomen burn out

Wanneer heb je een burn out?

Als we schrijven of spreken over symptomen bij burn out lopen we de kans dat het een vage beschrijving wordt van allerlei verschillende uitingsvormen, waar de meeste lezers niet zoveel mee kunnen.

Je wenst, als je probeert te observeren hoe je je nu eigenlijk voelt, ook een idee te krijgen wat dan het verschil is tussen gezond en niet-gezond voelen.

Wat herken je zelf als een situatie die je doet twijfelen of het wel goed met je gaat?
Wie gaat je uitsluitsel geven of dit nu een burn out symptoom is of niet?


Heb je te veel stress?

Piekeren, je zorgen maken, angst om het niet goed te doen, doorgaan om het toch wél goed te doen maar de kwetsbaarheid daarin toch liever willen vermijden? Dit zijn allemaal tekenen van teveel stress, die opbouwt en er voor zorgt dat jij geen rust krijgt, omdat je vindt dat je niet mag stoppen. Best een repeterend gedrag.


Heb je het gevoel altijd aan te staan?

Je hoeft niet helemaal opgebrand te zijn om toch even aan de noodrem te trekken. Even stoppen met al die dagelijkse vanzelfsprekende acties kan al zoveel opleveren. Hoe sneller je eventuele stress-of burn out klachten adresseert, hoe sneller jij je weer goed kan voelen. Ga je door, zonder de nodige rust in de avond of eens volledig niets te hoeven in het weekend, dan zien we dat het autonome zenuwsysteem niet meer kan herstellen en jou eigenlijk continue ‘aan’ laat staat. Dat noemen we chronische stress. Voor veel mensen is dat het begin van slapeloze nachten, verhoogde hartslag, spierspanning of een opgejaagd gevoel. Dat zijn dus wel burn out signalen.

Wat gebeurt er als je een burn out hebt?

Burn out is een psychologische term voor het gevoel opgebrand te zijn, geen energie en geen motivatie meer te hebben voor de dagelijkse bezigheden. Een burn out herken je aan 4 min of meer samenhangende verschijnselen:

1. Een gevoel van sterke vermoeidheid

2. Het gevoel afstand te willen nemen van mensen

3. Het gevoel minder goed te presteren, onzekerheid over eigen capaciteiten

4. Neerslachtige en/of emotionele buien

Video over burn out symptomen

Dit zijn de symptomen voor een burn out

 • Piekeren en angsten
 • Slapeloosheid en vermoeidheid
 • Vage lichamelijke klachten
 • Veranderde emotionele reacties
 • Uitstellen en afstellen van allerlei taken
 • Concentratieverlies
 • Eetpatroon
 • Afstand nemen van (dierbare) mensen
 • Vermijden van sociaal contact
 • Toename van alcohol- en drugsgebruik
 • Verlaagd libido en seksuele activiteiten
 • Onzekerheid over eigen prestaties
 • Het gevoel de controle over het dagelijkse leven kwijt te zijn
 • Stress

Burn out signalen herkennen

De burn out kenmerken zijn vaak al lange tijd aanwezig, voordat de signalen van een burn out worden (h)erkend. Het is niet voor niets dat het bij 1 op de 6 werkenden in Nederland tot een burn out komt. De burn out symptomen zijn in het geval van een burn out al lange tijd aanwezig, maar de burn out signalen worden structureel genegeerd of gerelativeerd. Het is belangrijk dat de symptomen van een burn out worden herkend en dat de burn out signalen serieus worden genomen. Daarom hebben de behandelend specialisten van Burn Out Poli de burn out test ontwikkeld. Met deze gratis test kan je testen in welke mate burn out kenmerken bij jou aanwezig zijn.

Hoe sneller je de een burn out behandelt, hoe sneller jij je weer goed voelt. Het moment dat je burn out verschijnselen bij jezelf herkent, is al een rode vlag. Dit is het moment dat je contact opneemt en persoonlijk advies vraagt aan één van onze specialisten. Het is een grote missconceptie dat je volledig opgebrand moet zijn voordat je contact opneemt. Wij adviseren dit te doen nog voordat je volledig bent opgebrand en je lichaam stop zegt.  Je hoeft niet volledig mentaal, emotioneel en fysiek te zijn uitgeschakeld.

Voorkomen is beter dan genezen

Je hoeft niet volledig opgebrand te zijn, voordat je contact opneemt met Burn Out Poli. Wij adviseren juist om een gesprek aan te gaan met één van onze specialisten, voordat het lichaam uitgeput is en STOP zegt. Het herstel van het lichaam ten opzichte van het mentale herstel duurt vaak  het langst. Ook al weet de mind dat het tijd is voor rust, het lichaam is vaak het laatste systeem dat opgeeft.

Dit is ook waarom het herstel van het lichaam in al onze 3D programma's wordt ondersteund door een behandeling bij de osteopaat.


Twijfel je of je nu burn out klachten ervaart?
Plan dan een vrijblijvende kennismaking. Soms is het fijn om eens te horen van een ervaren coach wat te doen en welke tips voor jou van toepassing zijn in deze fase van vermoeidheid. Je mag hulp vragen. We moeten het toch echt samen doen…

Plan een vrijblijvende kennismaking