Het verschil tussen overspannen en burn out.
06 februari 2022 

Het verschil tussen overspannen en burn out.

In de volksmond gebruiken we veel termen rondom stress. Zoals het fenomeen burn out en het fenomeen overspannen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen overspannen en burn out?

Is overspannen en burn out hetzelfde?

Er zijn veel overeenkomsten tussen overspannen en burn out, maar het is niet hetzelfde. Bij burn out is er sprake van lichamelijke (bijnieruitputting) en geestelijke uitputting. Je hebt het gevoel dat je faalt, incompetent bent en ervaart vaak ook depressieve klachten. Bij burn out is je reserve-energie helemaal op doordat de stress signalen veel te lang zijn genegeerd. Je bent op adrenaline en mentale kracht over de stress symptomen heen gevlogen. Sporters en professionals met een stressvolle baan voelen een burn out soms niet aankomen doordat de adrenaline die dan vrijkomt voor een tijdelijke boost zorgt. Zij kunnen verborgen burn out klachten hebben. Wanneer de bijnieren die adrenaline produceren volledig zijn uitgeput, lukt doorgaan niet meer. Je hebt in deze fase geen energie meer. Nu het lichaam volledig is uitgeput, ben je fysiek uitgeschakeld en wordt je gedwongen om rust te nemen. Doorgaan met bijnieruitputting is onmogelijk.

Overspannen is een voorstadium van burn out

Bij overspannenheid is er nog geen sprake van fysieke uitputting (bijnieruitputting) en hoeft er nog geen sprake te zijn van depressieve klachten. Je kunt in deze tussenfase van chronische stress zelfs nog vrolijk zijn. Je bent wel al een poosje aan het snoepen van jouw reserve-energie, waardoor de eerste burn out symptomen al waarneembaar zijn. Het is belangrijk dat deze stress gerelateerd klachten door jou worden erkend en dat jouw kostbare energie weer wordt aangevuld. Als je alle stress signalen blijft negeren en deze fase voorbij gaat bent, raak je burn out. Negeren is nu geen optie meer. Dit is hƩt moment om aan de bel te trekken om volledige uitputting te voorkomen.

Hoe weet ik of ik een burn out heb?

Tegenwoordig is het heel makkelijk om online te testen op stress klachten. De behandelend specialisten van Burn Out Poli hebben daar de officiƫle Burn Out Test voor ontwikkeld. Na het invullen van de Burn Out Test ontvang je jouw persoonlijk advies per mail.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creƫert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen