CBS | Onze mentale gezondheid is nog nooit zo slecht geweest
06 september 2021 

CBS | Onze mentale gezondheid is nog nooit zo slecht geweest

Uitgestelde stress heeft grote invloed op onze mentale, emotionele en fysieke gezondheid. Dit zien wij dagelijks in de praktijk en nu ook in de cijfers van de Gezondheidstest van het CBS. Jaarlijks doen er zo'n tienduizend jongvolwassenen mee met de Gezondheidsenquête van het CBS. Het CBS meldt op basis van deze cijfers dat de mentale ongezondheid nog nooit zo hoog is geweest, sinds het CBS in 2001 begon met monitoren van de mentale gezondheid.

Vooral slecht gesteld met jongvolwassenen

15% van de bevolking, van boven de twaalf jaar oud, was in de eerste twee kwartalen van 2021 psychisch ongezond. Het was vooral slecht gesteld met jongvolwassenen: 25% van hen was mentaal ongezond in de eerste helft van 2021. Een jaar daarvoor was dit onder jongvolwassenen gemiddeld nog 15%. In de tweede helft van 2020 zijn extra vragen in de enquête opgenomen over hoe men zich voelde tijdens de coronacrisis, in vergelijking met de periode daarvoor. 4 op de 10 jongvolwassenen voelde zich in 2020 vaker somber dan voor de coronacrisis. Ruim een kwart voelt zich eenzamer dan voorheen. Ook gevoelens van angst, somberheid en stress kwamen tijdens de coronaperiode vaker voor.

Wat is uitgestelde stress?

Veel mensen hebben last van angsten, die getriggerd worden in deze tijden van corona. De wens is vaak dat de omstandigheden veranderen, waarna alles weer 'goed komt'. Het idee was dat de coronacrisis weken zou duren, dit werd maanden en het einde is nu nog niet in zicht. Als die tijd hebben zij hun stress uitgesteld. Met het idee 'nog een paar weken'. Acute stress werd chronische stress en de burn out symptomen komen nu aan de oppervlakte. Het is belangrijk dat we inzien dat uitgestelde stress leidt tot een burn out en dat het zover echt niet hoeft te komen. Wij begeleiden individuen met stressklachten in een driedimensionaal Burn Out Preventie programma. Het effect van de mentale coaching, emotietherapie en osteopathie is direct merkbaar in het lijf. Het lichaam en de mind komen onder begeleiding weer tot rust en spanning wordt losgelaten, waardoor het lichaam weer kan ontspannen.. Voel je welkom om te bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen tijdens een gratis eerste gesprek. Neem contact op om een afspraak in te plannen.
Bron: Nu.nl
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen