Innerlijke rust bewaken

Innerlijke rust bewaken is een prachtig fenomeen. Het begint op het punt waar externe factoren geen invloed meer hebben op onze emoties. Maar hoe kunnen we dat bereiken? Het verlangen is natuurlijk om regelmatig innerlijke rust te kunnen ervaren, zodat ons stressresponsesysteem hierop kan reageren. Dit systeem is verantwoordelijk voor het reguleren van ons stressniveau. Om dit te realiseren, is het belangrijk om dagelijks aandacht te besteden aan dit systeem. Dat kan best lastig zijn, vooral in een wereld waarin we voortdurend worden beĆÆnvloed door externe factoren. Daarom is het van groot belang om regelmatig met jezelf af te stemmen om te zien hoe het met je gaat, zodat je je innerlijke rust kunt bewaken. Op deze manier worden externe factoren namelijk irrelevant voor jouw emoties.

Aan de slag

Een eenvoudige manier om hiermee te beginnen, is 's ochtends wanneer je net wakker bent en nog niet in de actiestand staat, even de tijd te nemen voor jezelf. Je hoeft niet meteen een half uur te mediteren, maar adem diep in en stel jezelf de vraag: "Wat is goed voor mij vandaag? Wat heb ik nodig?" Op deze manier start je je dag vanuit een plek van innerlijke rust. Probeer gedurende de dag vaker zulke momenten te creĆ«ren. Blijf voortdurend in afstemming met jezelf, zodat je niet wordt beĆÆnvloed door wat er buiten jou gebeurt. Jij bent hier en nu, niet in het deel van je geest dat voortdurend beĆÆnvloed wordt door alles wat van buitenaf komt. Begin je ochtend met het maken van verbinding. Probeer het gewoon eens.

Het bewaken van innerlijke rust is een doorlopend proces en vereist consistentie en toewijding. Het gaat erom dat je actief de controle neemt over je eigen gemoedstoestand en jezelf niet laat meeslepen door de externe omstandigheden. Door regelmatig momenten van zelfreflectie en verbinding in te bouwen, creƫer je een innerlijke rust die onwankelbaar is. Sta jezelf toe om te gedijen te midden van de chaos en vind vrede in jezelf, ongeacht wat er om je heen gebeurt.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creƫert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen