Herfstdip of een burn-out: dit zijn de verschillen
10 oktober 2023 

Herfstdip of een burn-out: dit zijn de verschillen

In de herfstmaanden, wanneer de dagen korter en koeler worden, ervaren veel mensen een verandering in hun stemming. Sommigen noemen dit een "herfstdip". Maar hoe weet je of je een tijdelijke herfstdip hebt of dat er meer aan de hand is, zoals een burn-out? En is een burn-out hetzelfde als een depressie? In dit blog duiken we in deze veelgestelde vragen en maken we onderscheid tussen deze verschillende geestelijke gezondheidsuitdagingen.

Depressief voelen versus depressie

Eerst en vooral: depressief voelen is niet hetzelfde als het hebben van een klinische depressie. Bij Burn Out Poli zien we vaak cliƫnten die zich behoorlijk depressief voelen. Dit is volkomen begrijpelijk, vooral als ze zich mentaal en emotioneel uitgeput voelen, niet meer weten hoe ze verder moeten, en geen uitweg zien. Deze gevoelens van somberheid kunnen aanvoelen als symptomen van depressie.

Maar hier is het cruciale onderscheid: een klinische depressie is een aandoening die vaak al langere tijd aanwezig is en zelfs genetisch kan worden bepaald. Dit staat in schril contrast met een burn-out, die het resultaat is van een langdurige periode van chronische stress, leidend tot fysieke en mentale uitputting.

Herfstdip versus Burn-out

Een herfstdip is meestal tijdelijk en komt vaak voor tijdens de overgang van zomer naar herfst. Symptomen zoals vermoeidheid, veranderde eetlust en minder energie zijn niet ongewoon. Dit is grotendeels te wijten aan de kortere dagen en minder zonlicht, wat onze circadiaanse ritmes en serotonineniveaus kan beĆÆnvloeden.

Een burn-out daarentegen heeft meestal diepere oorzaken en manifesteert zich over een langere periode. Het komt door chronische stress en overbelasting, vaak gerelateerd aan werk, maar het kan ook voortkomen uit persoonlijke omstandigheden. Symptomen zoals extreme vermoeidheid, cynisme ten opzichte van werk, en verminderde prestaties zijn indicatief voor een burn-out.

Conclusie

Hoewel herfstdips, burn-outs en depressies overlappende symptomen kunnen hebben, zijn ze fundamenteel verschillend. Het is essentieel om het juiste onderscheid te maken, zodat je de juiste hulp en behandeling kunt krijgen.

Als je meer wilt weten over burn-outs, of als je voelt dat je hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen voor een vrijblijvende kennismaking bij Burn Out Poli. We zijn hier om je te ondersteunen op je weg naar herstel.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creƫert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen