1 Op de 5 jonge artsen heeft burn out klachten
23 december 2019 

1 Op de 5 jonge artsen heeft burn out klachten

Uit de nationale aios-enquête blijkt dat 1 op de 5 jonge artsen last heeft van burn-out klachten. Bij Burn Out Poli hebben we ook veel jonge artsen met met burn out symptomen in huis, die ondanks hun opleiding bij Burn Out Poli moeten leren wat stress nu precies doet. Ongezonde stress, oftewel chronische stress, hebben we veelal zelf niet door. We kunnen lange tijd doorgaan op mentale kracht en adrenaline. Maar als we geen rust en stilte nemen om op te laden, zegt ons lichaam STOP en vallen we om. Van jonge artsen wordt op de werkvloer veel gevraagd. Winock schreef hierover het volgende: “Jonge dokters moeten veel ballen in de lucht houden. Ze combineren een drukke baan met neventaken en relatief veel life-events. Als belangrijke oorzaken voor uitval door een burn-out geven de respondenten aan dat er sprake is van een te hoge werkdruk, een verstoring van de werk-privé balans en een gebrek aan autonomie. In de enquête werden ook andere facetten van de arbeidsomstandigheden onderzocht. Wat opvalt in de resultaten zijn de omstandigheden waaronder jonge dokters werken. Gemiddeld wordt er acht uur per week overgewerkt, zonder dat daar compensatie in tijd of geld tegenover staat. Slechts 1 op de 7 ondervraagden kan regelmatig pauze nemen tijdens het werk. Daarnaast kan slechts 15% van de jonge dokters aan het einde van de werkdag direct naar huis. Na een aanwezigheidsdienst (bijvoorbeeld een avond- of nachtdienst) kan minder dan 10% direct naar huis.”

Test jezelf vandaag

We zien dat we onszelf, juist in drukke periodes, van alles ontzeggen waar we energie van krijgen. Terwijl er wel veel tijd en energie gaat naar zaken die ons energie kosten. Komt dit je bekend voor? Doe onze gratis Burn Out Test. Door middel van deze stress test wordt door onze specialisten onderzocht of er nu rode vlaggen zijn, die kunnen leiden tot een burn out.   Bron: Winock
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen