Van stress naar burn out
Over de weg van stress naar burn out die steeds steiler naar beneden loopt. En waar die weg op uitkomt. In het blog hoe werkt stress bespraken we dat burn out het gevolg is van langdurige chronische stress en wat die langdurige stress aanricht in je lichaam. Nu gaan we een stap verder. Hoe ga je van chronische stress naar burn out? Een burn out ontstaat niet van de ene op de andere dag. Vaak ben je al maanden of jaren op weg naar dat moment. Hoe kun je herkennen waar je op die weg bent, voordat je niet meer terug kunt? Barbara Kok, burn out expert en directeur van de Burn Out Poli, legt uit welke rode vlaggen je tegen kunt komen op de weg naar een burn out.

Bewijsdrang

De eerste stap op weg naar een burn out is ‘jezelf willen bewijzen’ als belangrijke drijfveer hebben. Je wilt bijvoorbeeld dat je partner of werkgever trots op je is en vindt dit extreem belangrijk.

Steeds harder werken

De bewijsdrang wordt in de werkomgeving gevoed en aangemoedigd. Je hebt het gevoel dat je nooit hard genoeg werkt. Stoppen is moeilijk, je neemt juist steeds meer en meer verantwoordelijkheden op je bordje.

Behoeften en waarden negeren

Het ‘werk’ (daar waar je op focust), komt op de eerste plek. Soms kost dat je meer energie dan je hebt. Daarom worden andere belangrijke behoeften zoals genoeg slaap, gezond en regelmatig eten en het onderhouden van sociale contacten genegeerd. Ook sporten schiet er regelmatig bij in, tenzij je je ook daar aan het bewijzen bent. Er is geen tijd voor wat je het liefst doet in je vrije tijd of de allerbelangrijkste personen in je leven: je negeert ze niet bewust, maar je hebt er geen ruimte voor. Vrienden en familie zie je weinig en je voelt je niet creatief.

Verdringing van gevoelens

Je voelt je niet goed, niets lukt zo goed als je het graag zou willen. Het gevoel ‘er is iets mis met mij’ dringt zich op en herhaalt zich in je gedachten, maar je drukt het weg. Daardoor voel je je steeds sneller bedreigd, paniekerig en zelfs opgejaagd. Je begint slechter te slapen en voelt constant een ‘nerveuze’ onderstroom.

Terugtrekking

Je trekt je nog meer terug uit sociale contacten. Vrienden en familie zie je nauwelijks, het contact met je collega’s is minder warm. Je trekt je terug en verdooft je gevoel. Veel alcohol drinken en en/of medicijngebruik komen dan veel voor.

Ontkennen van problemen en cynisme

De problemen liggen niet aan jou, maar aan de werkdruk. Je collega’s werken niet mee, je partner begrijpt niet hoe druk je het hebt. Je bent cynisch en hebt een kort lontje: zo kennen mensen je niet. Je bent minder goed bereikbaar voor echt contact.

Depersonalisatie

Je vindt jezelf eigenlijk waardeloos en snapt niet waarom mensen dat niet zien. Op de werkvloer kun je niet presteren en je voelt eigenlijk niet waar je zelf behoefte aan hebt. Het voelt alsof je een masker draagt.

Innerlijke leegheid

Je voelt je leeg vanbinnen. Om dit lege gevoel op te vangen zoek je afleiding in bijvoorbeeld overmatig sporten, seksueel contact, alcohol of zelfs medicijnen.

Sombere gevoelens

Je voelt je uitgeput, verloren en alleen. Als je denkt aan ‘werk’ of uitdagende sociale situaties, krijg je het benauwd.

Burn out

En daar het eindpunt van de weg. Je bent aangekomen bij een burn out. Mentaal, emotioneel en fysiek ben je compleet ingestort. Alles is grijs en jouw energie is verdwenen. Hierdoor ben je niet in staat om te werken, sociaal bezig te zijn en te genieten van het leven. Ondertussen gaan je gedachten door: “Kijk hoe ik erbij lig. Voor mij tien anderen. Wat moeten mijn collega’s wel niet denken? Is dit nu waarom ik jaren zo gepresteerd heb? Wat kan ik nu eigenlijk? Ik wil helemaal niets meer.” Je hele systeem is in de war. Het lijf doet het niet en je hebt last van lichamelijke stressklachten. Je kunt je neerslachtig, opgejaagd en angstig voelen. Als je eenmaal een burn out hebt, kun je niet zomaar meer terug. Even opladen en weer door, zoals je dat misschien heel vaak gedaan hebt. Voor écht herstel is een reset nodig: mentaal, fysiek en emotioneel. Vraag hierbij hulp voor duurzaam herstel, je hoeft het niet alleen te doen.

Download het gratis e-book over burn out

Wil je meer weten over het proces van een burn out? Download dan ons gratis e-book voor overzicht en perspectief.
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen