Loslaten, bestaat dat?

‘Loslaten’, het is nogal een fenomeen. Bestaat zoiets als loslaten eigenlijk wel? De een lijkt het beter te kunnen dan de ander en het is ingewikkeld om zomaar te doen. Hoe vaak krijg je niet als advies: “Dat moet je lekker loslaten”? Dit is altijd makkelijker gezegd dan gedaan, want zo werkt het in de praktijk natuurlijk niet. Als iemand vastzit in een gedachte of gevoel, is het moeilijk om daaruit te komen. 

Leren accepteren

Bij Burn Out Poli pakken we dit juist anders aan. In plaats van iets zomaar even los te laten of aan de kant te schuiven, ligt de focus op het leren accepteren van een bepaalde gedachte of situatie. Dit is iets wat je tegenover ‘loslaten’ kunt zetten, het is een andere manier om ermee om te gaan. 

In plaats van bepaalde gevoelens weg te stoppen, kun je het gevoel ook toelaten. Voel eens wat het met je doet. Ga eens zitten, sluit je ogen en voel het écht. Laat het door je heen gaan en kijk eens wat er op celniveau los kan komen. Zo kom je erachter wat er onder die gevoelens zit, waar iets vandaan komt. Ga het aan!

Als je de gevoelens echt kunt toelaten, geeft dat misschien wel de vrijheid die je nodig had. En dan is ‘loslaten’ helemaal niet nodig. De weg van de acceptatie kan net zo goed rust geven. 

Probeer het zelfs eens. Als je het ingewikkeld vindt of eens wil overleggen, mag je altijd contact opnemen. Je bent van harte welkom. 

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen