Een verdieping op de oorzaak (en hulp) van het groeiende aantal burn-outs onder jongeren.
20 februari 2024 

Een verdieping op de oorzaak (en hulp) van het groeiende aantal burn-outs onder jongeren.

Het is een trend die niet meer te negeren valt: het aantal jongeren met een burn-out blijft toenemen. Recente studies tonen aan dat het aantal jongeren met een burn-out blijft stijgen. Hierin worden vrouwen het hardst getroffen. Een van de redenen? Zij werken het vaakst in het onderwijs en de zorg. De sectoren waar de druk en stress vaak hoog liggen. Maar waar komt deze stijging vandaan, en wat kunnen we doen om het tij te keren?

De druk van prestatie, onzekerheid en sociale verwachtingen

Jonge werkenden hebben last van een voortdurende stroom van prestatiedruk, onzekerheden en sociale verwachtingen die bijdragen aan hun ervaren stress. Ze voelen de druk om te presteren, zowel op het werk als in hun persoonlijke leven. Vaak begint het bij de studie. Deze hebben ze vooral snel moeten afmaken. Waar veel oudere generaties vooral terugkijken op een studententijd vol kroegen en feesten, kijkt deze generatie terug op een studententijd bij de ouders op zolder met de neuzen in de boeken om een hoge studieschuld te voorkomen.

Eenmaal op de arbeidsmarkt willen ze het goed doen. Ze willen de wereld laten zien dat ze waarde meebrengen en dat hun stem ertoe doet. En thuis gaat dit door. Naast een beginnende baan zie je vaak dat de jonge generatie veel tijd investeert in vrienden en sporten. Maar de tijd die ook zij nodig hebben om op te laden, wordt ondergesneeuwd door de zogenaamde 'fear of missing out’.

De impact van maatschappelijke en financiële onzekerheid

Naast de druk van het dagelijkse leven, worden jongeren ook geconfronteerd met een toenemende mate van maatschappelijke en financiële onzekerheid. Het is een generatie die zich bewust druk maakt om de wereld waarin ze leven. Klimaatverandering, politieke instabiliteit, nieuwe oorlogen, verharding, geen huis en het meemaken van een pandemie gaat niet in de koude kleren zitten. Dit draagt bij aan een gevoel van machteloosheid en angst over de toekomst. Waar velen dit naast zich neer kunnen leggen, liggen vooral de jongeren wakker van deze kwesties.

De rol van social media en zelfbeeld

Daarnaast speelt social media een grote (dubbel)rol in het leven van jongeren. Hoewel het hen in staat stelt om verbonden te blijven met anderen, kan het ook leiden tot een gevoel van ontoereikendheid en negatief zelfbeeld door constante vergelijkingen met anderen. Succesvolle mensen, miljonairs en de mooiste vakanties komen om de tien minuten voorbij. Een onrealistisch beeld waar 99% van ons nooit aan zal voldoen. Toch is dit onrealistische beeld genormaliseerd onder de jongeren. Bovendien leidt het gebruik van sociale media vaak af van het werk, waardoor de productiviteit afneemt en de stress toeneemt.

Tips voor de jongeren om burn-outs te voorkomen:

Het is duidelijk dat er actie moet worden ondernomen om jongeren te ondersteunen bij het omgaan met de stress en druk die ze ervaren. Hier zijn drie tips die jongeren kunnen helpen:

1. Streef naar balans

Het is belangrijk voor jongeren om een gezonde balans te vinden tussen werk, sociale activiteiten, ontspanning en zelfzorg. Het is oké om af en toe een pauze te nemen en tijd voor jezelf te nemen. En dit mogen ze horen. Geef bijvoorbeeld de tip om elk uur even 5 of 10 minuten rust te nemen.

2. Stel grenzen

Help jongeren met de vaardigheid om ‘Nee’ te zeggen tegen overmatige verplichtingen en verantwoordelijkheden. Het is belangrijk om grenzen te stellen en tijd te nemen voor rust en herstel. Toch vallen ze nog vaak in de valkuil om altijd ‘aan te staan’ voor anderen.

3. Zoek hulp en steun

Blijf praten met jongeren. Zo zorg je ook dat zij leren dat praten over stress en herstel normaal is. Het delen van je gevoelens en ervaringen kan een enorme opluchting zijn en kan leiden tot nieuwe inzichten en oplossingen.

Door deze tips toe te passen en bewust te zijn van de stressfactoren in hun leven, kunnen jongeren stappen zetten naar een gezonder en evenwichtiger leven.

Mocht je er zelf niet uitkomen, plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek in met een van onze coaches.


Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen