Onbalans en burn-out

Onbalans is een ingewikkeld begrip in de context van burn-out. Bij ons in de praktijk komen soms mensen die een beetje tegen te veel stress ‘aanschuren’. Ze hebben het gevoel dat ze niet in balans zijn. Ze voelen zich niet fijn, maar kunnen niet goed duiden wat het precies is. Toch merken ze dat er iets niet klopt. 

Veelal bedoelen ze dan dat het mentaal, emotioneel en fysiek even niet lekker gaat. Ze kunnen niet of minder genieten, merken niet tevreden te zijn, of hebben het gevoel dat er iets mist. Dit zijn allemaal uitingsvormen van zo’n onbalans. 

Verbinding met jezelf

Wat is er dan aan de hand? Bij Burn Out Poli geloven we dat het ontzettend belangrijk is om van tijd tot tijd even een soort verbinding met jezelf te maken. Stel jezelf de vragen: Waar ben ik? Waar sta ik op het moment? Van waaruit word ik iedere ochtend wakker? Van waaruit ga ik vandaag de dag starten? Ben ik in verbinding met een soort purpose of doel in mijn leven?

Als mensen op een gegeven moment die verbinding met zichzelf verliezen, dan verliezen ze vaak ook een beetje het grotere potentieel van zichzelf. Onbewust zorgt dit ervoor dat je met een verkokerde mindset doorgaat met wat je altijd hebt gedaan. Zo raken ze het pad kwijt van waar ze op dat moment horen te zijn, maar daarmee ook het pad van mentaal, emotioneel en fysiek gezond zijn. 

Als je het gevoel hebt mentaal, emotioneel en fysiek niet in balans te zijn, maar je weet het niet precies te duiden, stop dan even. Maak weer die verbinding met jezelf en zoek de ontspanning op. Dit kan door één of meerdere keren per dag een momentje te nemen om deze verbinding te maken. Dan zul je merken dat het hele systeem even kan ontspannen en je iets meer contact krijgt met doel of purpose. Zo hoef je niet in een burn-out te vallen. 

Meer weten?
Doe dan de burn-out test of neem contact met ons op.Over de schrijver
Reactie plaatsen