10 tips voor een happy relatie
14 februari 2017 

10 tips voor een happy relatie

In het Voorburgs Dagblad heeft Barbara Kok een column en vandaag geeft ze 10 tips voor een happy relatie, 14 februari pakt ze 'relaties' bij de hoorn. Hoe leuk heb jij het eigenlijk (nog)? Doe de Happy Valentine Test. Veel lees- en liefdesplezier!

Happy Valentineā€¦ Hoe leuk is jullie relatie eigenlijk???

Valentijnsdag is best een mooi jaarlijks ijkpunt om te toetsen waar we eigenlijk staan samen. Hoe goed is onze relatie vandaag de dag? Je hoeft niet in relatietherapie te zijn om daar zelf een redelijke inschatting van te kunnen maken. En toch zien wij in gesprekken met stellen die bij ons binnen stappen (omdat ze samen vastlopen of uit elkaar gegroeid zijn) dat ze daar jarenlang veel te onbewust van geweest zijn. Het is opmerkelijk dat partners vaak pas gaan werken aan hun relatie wanneer die stroef gaat of vastloopt. Van de week maakte ik daar een grapje over in het gezelschap van enkele mannen. Het viel stil en Ć©Ć©n van de heren reageerde: ā€œdat zeg je wel zo makkelijk maar ik heb echt geen idee hoe ik dat zou moeten doenā€¦ā€¦werken aan mijn relatie. Ik heb geen idee wat de signalen zijn dat mijn relatie minder goed loopt en vooral hoe ik dat zelf dan zou moeten oppakken.ā€ Ik weet inmiddels, 1100 cliĆ«nten verder, dat dit voor heel veel mannen en vrouwen geldt. Laten we daar op deze dag van de liefde eens naar kijken. Helaas zijn er inderdaad zoveel redenen waarom een relatie in het slop kan raken en beide partners, man en vrouw, soms machteloos langs de zijlijn staan, terwijl een beetje lucht in de relatie soms veel eenvoudiger is dan het lijkt. Kom we maken het een beetje praktisch; laten we het noemen 10 tips om mijn relatie te pimpen:

Tip 1. Kijk eerst zelf naar binnenā€¦.

Wat eigenlijk voor iedere beleving in ons dagelijkse leven geldt, is dat je je eigen negatieve gevoelens mee neemt in alle situaties van de dag, in alle gedachten, contacten en interacties die je die dag ervaart. Als je zelf niet lekker in je vel zit, kun je onmogelijk een bruisende relatie met een ander hebben. Op het moment dat jij negatieve emoties voelt, doordat het bijvoorbeeld niet zo lekker gaat op werk, met de kinderen of in je sociale omgeving, is het heel gemakkelijk om deze gevoelens mee te nemen in je relatie. Wat wij dagelijks zien is dat men meteen denkt dat het aan de relatie ligt. Zo kun je alles dat intern niet prettig voelt projecteren op elkaar. En geloof me dat doe jij ook als jij je niet goed voeltā€¦ Veel mensen stappen bij ons binnen met de overtuiging dat scheiden van hun partner nog de enige oplossing is, terwijl hun echte probleem zich buiten de relatie bevindt, namelijk in henzelf of hun beleving over zichzelfā€¦mijn tip is, stopā€¦ kijk naar binnenā€¦kies ervoor eerst te werken aan jezelf; daarna kun je kijken naar wat beter kan in jouw relatie.

Tip 2. Zie de ander als de ander

Een groot probleem in relaties is dat veel mensen, na jaren samenleven, hun partner gaan behandelen als zichzelf. Met de ervaring dat we zo vergroeid zijn met elkaar denken we soms dat dat hij ik is of zij een zachte versie van mij is; dit is een mega grote saboteur en de vergissing in veel koppetjes van lang samen levende stellen. We gaan de ander als onszelf zien en gaan onze partner behandelen als onszelf, en je weet hoe hard we voor ons zelf kunnen zijn. We vragen nooit iets vriendelijk aan onszelf en kunnen onszelf flink opjagen. Een goede tip om hier vandaan te komen is elkaar weer te zien als een ander mens, iemand die je niet kent als jezelf, iemand die daarom interessant isā€¦een geweldige weg daarnaartoe is elkaar weer eens het hof te maken; weer samen leuke dingen gaan doen zoals jullie dat vroeger deden en elkaar weer eens vragen te stellen over wat zij of hij werkelijk leuk en interessant vindt, zonder aan te nemen dat je dat al jaren weet. Stel vragen alsof je elkaar voor het eerst ontmoet en verwonder je na al die jaren weer eens opnieuw.

Tip 3. Perfecte partners bestaan niet

In onze social-mediacultuur lijkt het soms alsof er perfecte mannen en vrouwen bestaan. Maar geloof me, dat is niet zo. Bovendien is het idee van een perfecte partner een beetje absurd, toch? Soms zie ik vrouwen die een geweldige man hebben, die hen op handen draagt en een leuke relatie met hun kids heeft, alsnog klagen over de kleine imperfecties. Is hij lief voor je, draagt hij je op handen, vind je hem wel aantrekkelijk maar erger je je toch te vaak over pietluttighedenā€¦verleg dan je focus en kijk vooral naar wat wel leuk is aan JOUW partner.

Tips 4. Prinses en Held als voorwaarde voor passieā€¦

We zijn vaak de grote lijn een beetje kwijt. In de hedendaagse emancipatie herkennen veel vrouwen dat ze overdag te vaak vanuit mannelijke energie en daadkracht zaken geregeld moeten krijgen en zij nemen die houding dan ook mee naar huis. We zien dat veel vrouwen overdag maar ook s ā€˜avonds de broek aan hebbenā€¦ Zij gedraagt zich zelden meer als de prinses en het is voor hem onmogelijk nog de held te zijnā€¦ en waar blijft hij dan met al zijn goede bedoelingen? Waar vindt deze man zijn significantie om haar stoere rots in de branding te kunnen zijn als zij zijn mannelijke kracht spiegelt? Girls, doe je zachte kleren weer aan, ontspan en gun je man weer eens de held te kunnen zijn. Passie in een relatie is alleen mogelijk als de rollen van man en vrouw polariseren. Als zij weer de zachte prinses kan zijn en hij zich weer de held kan voelen, krijgt ieder weer de bevestiging bij elkaar waar de liefde ooit om begonā€¦.dan kan passie weer stromen.

Tip 5. Praat met elkaar voordat het fout gaat

Veel stellen gaan pas in gesprek als het stroef loopt. Start het gesprek nu! Mannen durf je - ondanks angst voor afwijzing - kwetsbaar op te stellen. Weet dat het super mannelijk en aantrekkelijk is voor een vrouw als jij je kwetsbaar durft op te stellen. Ook al ben je wellicht anders opgevoed en kreeg je beloning wanneer je niet huilde als je van fietsje viel, nu is dat anders. De vrouwen van vandaag verlangen naar een goed gesprek en echt ...je zal beloond worden.

Tip 6. Doe seksā€¦ook al heb je er niet altijd zin; maak zin!!

Stel je voor dat het leuk kan zijn ā€¦.dan wordt het ook leuk. Recent onderzoek geeft aan dat stellen die 2 tot 3 keer per week seks hebben een betere relatie ervaren.

Tip 7. Denk niet dat je goed bent in bed omdat je nooit klachten krijgtā€¦

Ja, ik weet dat je denkt dat je goed bent in bed. Dat denken namelijk alle vrouwen. Maar ik kan je verklappen: dat is niet zo. Mannen zullen je namelijk nooit zeggen dat jullie seks niet goed is. Wees eens eerlijk tegen jezelf en vraag je af hoe leuk jij eigenlijk bent in bedā€¦Kom op, doe je best, ook in bed! ļŠ

Tip 8. Deze is echt eenvoudigā€¦Mannen willen gewaardeerd worden om wat ze doenā€¦..

Doet hij een klus, waardeer hem dan. Werkt hij hard, waardeer hem. Wint hij met sport of werkt hij met resultaat aan zā€™n spierballen? Bewonder hem. Complimenteer hem als het leuk is in bed, altijd!!!

Tip 9. Als jij vindt dat jouw partner een beetje saai isā€¦bedenk eerst: ben ik misschien een beetje saai?

Soms is het zo dat we geen initiatieven meer nemen, onszelf een beetje narcotiseren en zitten te wachten op de ander om het heft in handen te nemenā€¦.misschien is dat het moment om juist bewust te worden dat iets nieuws ondernemen met elkaar, weer eens uit je eigen comfortzone te stappen of juist even afstand nemen voor beide een nieuw perspectief geeft. Dus ook jullie mannen: neem het initiatief...doe iets anderā€¦creĆ«er die variatie.

Tip 10. En ja aangezien het Valentijnsdag is vandaagā€¦het gaat vandaag toch echt om de liefdeā€¦

Vraag je lief vanavond wat zij/hij werkelijk leuk, fijn of belangrijk vindt in jullie relatieā€¦niets zo waardevol als het transparante antwoord op de vraag ā€¦waar heb jij zin in vanavond? Toch weer even terug naar het gesprek met dat groepje mannen aan tafel, natuurlijk heb ik ze niet met al die tips om de oren geslagen. Na wat aftasten heen en weer gaven ze aan dat het vooral de onbekendheid is die hen soms tegenhoudt. Met een beetje zachtheid en herkenbaarheid voelen ook mannen zich al snel comfortabeler in dit soort onderwerpen. Dat geeft ons vrouwen de gelegenheid om weer eens met zachtheid onze mannen te benaderen. Enā€¦wil je graag toetsen hoe het momenteel met jullie relatie staat; doe de relatietest hieronder; het zal je nog verwonderen. Have yourself a funny Valentine! Barbara Kok Unlimited People
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creƫert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen