Wat kunnen we tegen het oplopende aantal burn-outs doen?

Uitleg van een expert (en tips). Onlangs kopte het AD : ‘Er moet nu wat gebeuren om burn-outs bij jongeren tegen te gaan. Het aantal suïcidegevallen is de afgelopen jaren gestegen. Volgens de laatste cijfers van het..
BurnOutPoli

Delen:

Inhoudsopgave

Uitleg van een expert (en tips). Onlangs kopte het AD: ‘Er moet nu wat gebeuren om burn-outs bij jongeren tegen te gaan. Het aantal suïcidegevallen is de afgelopen jaren gestegen. Volgens de laatste cijfers van het CBS waren er vorig jaar 1917 zelfdodingen in Nederland. In 2010 waren dit er 1600. Het gebrek aan informatie over de gezondheid van jongeren speelt door heel Europa, zo concluderen 42 Kinderombudsmannen uit 34 verschillende Europese landen. Zij zien dat het vooral bij de behandeling van psychologische aandoeningen mis gaat. Kinderen zakken steeds verder weg.’

Inmiddels kampt 1 op de 7 Nederlanders met een burn-out. De Burn Out Poli in Nederland wijst vooral naar smartphones en social media als oorzaak voor de stijging van burn-outs onder jongeren. “Uit cijfers van het CBS blijkt dat we gemiddeld 3 tot 5 uur per dag doorbrengen op social media, dé plek waar het leven altijd mooi lijkt te zijn. Dit leidt tot FOMO (Fear Of Missing Out), waar vooral de jonge generatie erg gevoelig voor is,” vertelt Barbara Kok, de oprichter van Burn Out Poli.

Fear of missing out

Het FOMO-gevoel begint al van jongs af aan. Jongeren willen erbij horen en het gevoel hebben dat ze belangrijk zijn. Dit is een oerinstinct, ons overlevingsmechanisme. Als ze ieder moment kunnen zien waar iedereen is en ook wat ze (voor leuks) aan het doen zijn neemt het gevoel van ‘fear of missing out’ alleen maar meer toe. Want jij zit op vrijdagavond met een film op de bank, maar je social media vrienden zijn lekker uiteten, op een festival, aan het borrelen, op vakantie of bij een filmpremière. Dat wil jij ook.

Gebrek aan data

Geestelijke problemen bij jongeren worden onvoldoende herkend en daarmee niet goed voorkomen. Dit komt door een gebrek aan data.” Dat stelt hoogleraar Marloes Kleinjan van de Universiteit Utrecht, die oproept tot meer onderzoek in het AD. Kleinjan heeft zich als hoogleraar Mentale Gezondheidsbevordering Jeugd de afgelopen 15 jaar verdiept in het onderwerp. Zij constateert dat doordat er te weinig kennis is over de geestelijke gezondheid van de jeugd, de behandelingen tekort schieten.

Barbara Kok onderkent dit probleem. “Omdat er zo weinig kennis was op het gebied van burn-outs onder jongeren hebben wij ons hier lang geleden in gespecialiseerd. Jongeren zijn in de verste verte niet te vergelijken met de volwassenen van nu en vragen om een compleet andere aanpak.”

De therapeuten van onder andere de Burn Out Poli hebben inmiddels specifieke kennis en ervaring om jongeren met een burn-out te behandelen. Kok geeft tips voor wanneer je denkt een burn-out te herkennen.

Altijd ‘aan’

Stilte en rust is heel belangrijk om je autonome zenuwstelsel te laten herstellen en ontspanning te bevorderen. Een moment even niksen of lekker dagdromen is heel goed om fysiek te herstellen en je hersenen te laten ontspannen. Maar zo’n moment kennen we bijna niet meer. Vanwege alle afleiding om ons heen, staan we altijd ‘aan’ en dat kan resulteren in een burn-out.

Burn-outs onder jongeren verminderen

Jongeren die het idee hebben dat ze misschien wel tegen een burn out aan zitten, kunnen beginnen om een gezondere relatie op te bouwen met hun telefoon. Bijvoorbeeld door maar 3 keer per dag social media te bekijken en iedereen die geen relevante meerwaarde heeft te ontvolgen. Ook is het belangrijk dat je minimaal 2 uur voor het slapen gaan niet meer aan je telefoon zit. Een scherm houdt je hersenen actief en dat zorgt er voor dat je slechter slaapt.

Blijf je niet lekker in je vel zitten? Probeer dan eens de burn-out test te doen om te kijken of je meer hulp nodig hebt.

     

Deel dit artikel via:
Over

Plan nu een gratis Herstel Route sessie in!

Kan dit je helpen?