Nadelen sociale media spelen grote rol bij burn-out

We kunnen tegenwoordig niet meer zonder, maar wat als je geen rust meer kunt vinden om je telefoon een uurtje weg te leggen en constant online wilt zijn. Werk je dan een burn-out in de hand? Ga je over je eigen grenzen heen? Lees er alles over in dit artikel!

FOMO, de keerzijde van sociale media.

Wie maakt er tegenwoordig geen gebruik van sociale media? Het nut heeft zich wel bewezen. Je vindt er plezier, contact, informatie, kennis en je hebt het gevoel er bij te horen. We zijn gemiddeld meer dan twee uur per dag actief op onze sociale media kanalen.
Hoogleraar Marjolein Antheunis toont aan dat jongeren zich meer met de maatschappij verbonden voelen door sociale media dan vroeger (Telegraaf, 2018). Uiteraard zijn er nadelen en deze zijn niet 1,2,3 op te lossen met innovaties en technische vooruitgang. Barbara Kok, oprichtster van Burn Out Poli benoemt een paar.

Copy cats in gedachten en geweten

Denken we nog zelf of worden we allemaal copycats in gedachten en geweten? Door sociale media wordt onze mind luier dan lui. We hoeven niet meer te filosoferen met anderen, omdat we alle informatie van het internet af kunnen halen. Hiermee mis je de kans om dagelijks te bedenken hoe iets wel of niet zit, hoort te zijn en of het eigenlijk wel juist is.

Fear of missing out

Omdat nagenoeg alle jongeren op sociale kanalen actief zijn, neemt het gevoel of ‘fear of missing out’ alleen maar meer toe. Als jij besluit om een avondje thuis bank te hangen, zie je op Instagram of Snapchat foto’s voorbij vliegen van de leuke feestjes. En om maar niet te spreken van de picture perfect vakantiekiekjes die je dagelijks om de oren vliegen. Het lijkt of iedereen een beter leven heeft. Ook de drang naar likes neemt toe: voor minder dan 100 likes doe je het niet. Dit maakt ons en jongeren in het algemeen verslaafd aan het gebruik van sociale media en hun smartphone.

Social media & burn-out

We gaan naar bed met onze smartphone en staan er mee op. Zodra we een moment ergens moeten wachten, zoals op het station of trein, pakken we onze telefoon weer en scrollen we door de newsfeed. Dit gevoel zorgt voor een constant gevoel van ‘AAN’ staan. Stilte en rust is belangrijk om je autonome zenuwstelsel te laten herstellen en groei te bevorderen. Juist een moment van ‘niksen’ is super goed om te herstellen en je hersenen te laten ontspannen. Altijd ‘AAN’ staan is een killer voor je bijnieren, dit put ze namelijk uit en kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Kun jij je herkennen in één of meerdere van de bovenstaande situaties? En ben je de laatste tijd erg gespannen, emotioneel of moe? Check dan eens of je burn-out kenmerken hebt of niet. Je kunt hier gratis een test doen.

Print your tickets

Call Now Button