Slaap je slecht door werkstress of leidt slecht slapen juist tot werkstress? 
11 augustus 2017 

Slaap je slecht door werkstress of leidt slecht slapen juist tot werkstress?

De waan van de dag regeert. Meer mensen hebben moeite het werk los te laten als ze weer thuis zijn. Toch nog even de telefoon checken, nadenken over de dag van morgen. De acties op het lijstje, de vergaderingen die gepland zijn. De telefoon niet los kunnen laten, berichtjes checken gedurende de avond. Continue “aan” staan, ook als je in bed ligt. En dan slaap je slecht.

Werkstress en een slechte nachtrust

Werkstress en gepieker kunnen leiden tot een gebrekkige nachtrust. Een gebrekkige nachtrust veroorzaakt stress, voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel van stress, niet slapen, piekeren, stress. Arbeidspsycholoog Michelle Van Laethem deed promotieonderzoek en ontdekte dat er sprake is van een wederzijdse beïnvloeding. “Bij veel stress pieker je over het werk en ga je slechter slapen. Bij slecht slapen ben je meer geneigd om te piekeren”.  Dat gepieker heeft veel te maken met onze mentale gemoedsrust. Het niet kunnen loslaten van verantwoordelijkheden. We zijn continue overprikkeld en nemen veelal niet genoeg tijd om tot rust te komen.

Tips om tot rust te komen

Hoe kun je dat nu voorkomen? Eigenlijk weten we dat allemaal wel. Vrije tijd ook vrije tijd laten zijn. De rust bewust opzoeken. Niet tot ’s avonds laat werken of met je smartphone op de bank maar de ontspanning zoeken. Vrienden opzoeken, sporten of mediteren. Het sleutelwoord is “positieve afleiding”. Op het moment dat je dan gaat slapen ben je ontspannen, is de stress weg. Daarnaast is een goede slaaphygiëne belangrijk. Niet te veel alcohol drinken ’s avonds, geen cafeïne gebruiken als je koffie drinkt, een goed geluchte slaapkamer en ook: regelmaat. Zorg dat je voldoende tijd krijgt voor je nachtrust en ga op “vaste” tijdstippen naar bed. De meeste mensen hebben acht uur nodig om weer op te laden!

Maak slecht slapen bespreekbaar

Onderzoeken wat nu de echte oorzaak is van je klachten is belangrijk. Slaap je al langer slecht? Hoe komt dat? Is dat werk gerelateerd of privé? Grote kans dat het je werk wel beïnvloedt. Bespreek dat dan met je werkgever, ook al lijkt het onbelangrijk. Wellicht kan hij je helpen om de balans terug te vinden tussen werk en privé of je in overleg met preventiemedewerker of bedrijfsarts doorverwijzen naar een specialist. Bij Unlimited People boeken we al vele jaren uitstekende resultaten bij het oplossen van stressgerelateerde klachten. Je kunt snel bij ons terecht om de weg naar je vitaliteit weer terug te vinden. Wil je meer weten? Bel ons dan voor meer informatie of een afspraak!
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen