De ontkenning van een burn-out

Het is een veelvoorkomend probleem dat mensen die bij ons aankloppen geconfronteerd worden met het feit dat hun dierbaren hun burn-out ontkennen. Deze dierbaren weigeren te erkennen dat er iets mis is. Ze willen niet voelen dat het niet goed met hen gaat. Eigenlijk willen ze gewoon niet toegeven dat ze het niet aankunnen. Dit gebrek aan erkenning zorgt ervoor dat degenen die een burn-out hebben, het gevoel krijgen dat ze niet goed genoeg zijn en falen, omdat ze zich na al hun inspanningen nog steeds niet beter voelen. Voor velen is dit een zeer complexe situatie. Dus hoe ga je hiermee om als dierbare?

Wanneer mensen ons hiervoor benaderen, beginnen we altijd over het belang van "ervaren". We willen dat de dierbare met natuurlijke compassie ervaart hoe het is om een burn-out te hebben. We willen laten zien wat er gebeurt als ze met een burn-out doorgaan. Hoe ziet hun leven eruit over een maand? Over een paar maanden? Of misschien zelfs over een paar jaar? En wat is werkelijk belangrijk? Bijna 90% van de dag draait namelijk om de angst om niet goed genoeg te zijn en te falen. Daarom is het essentieel om te laten ervaren dat als ze doorgaan op dezelfde manier, ze uiteindelijk instorten. Het is daarom van cruciaal belang om altijd compassie te tonen. Laat zien dat ook jij niet wilt dat ze doorgaan, omdat je weet dat ze anders zullen instorten.

Geduld en begrip

Het kan een moeilijke en delicate situatie zijn om een dierbare te zien worstelen met een burn-out en tegelijkertijd hun ontkenning te ervaren. Het is belangrijk om geduld te hebben en begrip te tonen. Probeer open te communiceren en de impact van een burn-out op lange termijn te benadrukken. Geef blijk van zorg en steun, en moedig hen aan om hulp te zoeken. Het accepteren van de realiteit is een eerste stap op weg naar herstel.

Blijf aanwezig voor je dierbare en laat hen zien dat ze niet alleen zijn in deze moeilijke tijd.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creƫert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen