Hoe jouw survivalsysteem een burn out veroorzaakt
03 september 2019 

Hoe jouw survivalsysteem een burn out veroorzaakt

Voor duurzaam herstel, is het nodig om grondig met jezelf aan het werk te gaan. We zien bij Burn Out Poli vaak cliënten binnenkomen met burn out klachten, die eerder nauwelijks of heel oppervlakkig mentaal begeleid zijn. Dat werkt helaas niet. Er is échte verandering nodig op een dieper niveau. Dit bereik je alleen door een intensieve 3D burn out behandeling op mentaal, emotioneel en fysiek vlak. Om te begrijpen ‘waarom Burn Out Poli mentaal, emotioneel en fysiek werkt’ is het belangrijk om te weten waar we als mens vandaan komen en hoe jouw survivalsysteem een burn out veroorzaakt. We staan immers niet op onszelf, maar komen voort uit de evolutie. Die evolutie is gestuurd door een immens sterke oerkracht: de behoefte te overleven.

Overleven

Overleven is de grootste drijfveer van de mens. Deze drijfveer zit diep in ons allemaal verankerd. Onze directe voorouders leefden nomadisch en van de natuur. Overal loerde levensgevaar, continu was er strijd met de dood. Bijvoorbeeld door honger, ziekte, verwonding, wilde dieren en de elementen. De drang om te overleven had het dus druk.

Oerinstinct ziet geen verschil

Door zijn slimheid elimineerde de mens één voor één vrijwel alle doodsoorzaken: met beschutting, landbouw, moderne medicijnen. In onze moderne tijd speelt levensgevaar nog maar zelden een rol in ons dagelijks leven. Ons diepe instinct heeft zich daarom aangepast en is met ons mee geëvolueerd. Het richt zich niet meer alleen op beschermen tegen de dood, maar op ons beschermen tegen pijn: dus ook emotionele pijn en ‘bedreiging’. Het oerinstinct ziet geen verschil en komt in actie door ons overlevingssysteem in te zetten.

Drijfveren van de mens

Dat overlevingssysteem, dat in iedereen aanwezig is, heeft dus als doel zoveel mogelijk (emotionele) pijn te vermijden. De manier waarop verschilt per persoon en hangt af van hoe jij als jong kind jezelf en je plek in de wereld bent gaan zien. Ook jij hebt zo’n systeem. Het stuurt onze gedachten, emoties en gedrag. Het probeert ons daarmee steeds te beschermen tegen emotionele pijn. Dit kan tegelijkertijd een gevangenis worden.

Het survivalsysteem doorzien

Bijvoorbeeld als jouw systeem je vertelt dat je altijd alles perfect moet doen, om zo veiligheid te creëren. Of dat je je maar beter niet kwetsbaar kunt opstellen, waardoor je steeds vaker dingen doet die niet bij je passen. Of juist dat alles altijd léuk moet zijn en je alles moet uitproberen, zodat je jezelf uitput. Uiteindelijk loop je daarin vast. Natuurlijk hebben we ook andere drijfveren, zoals ons goed voelen en geluk nastreven. Maar die zijn evolutionair gezien een stuk minder belangrijk. Dus ligt onze focus nog steeds (vaak onbewust) voor zo’n 85% bij het vermijden van pijn. Bij iemand die vastloopt is dit pijnvermijdingsysteem nog actiever; het is hyper-alert. Dan is de pijnvermijding soms wel 90-95% van de tijd actief. Zo heftig is dus onze focus op wat (mogelijk) niet goed gaat.

Voordeel van een burn out

Je goed voelen is geen goede bondgenoot voor verandering, maar pijn is dat wel. Dat is een voordeel van een burn out. Ons systeem zorgt ervoor dat we in beweging komen als de pijn groot genoeg is. Tijdens de mentale doorbraak coaching ga je herkennen wat jouw pijnvermijdingsysteem precies is en wat het doet. Misschien herken je bij jezelf een onderliggende angst om onveilig te zijn en geen controle te hebben. Of een diepe overtuiging dat je liefde moet verdienen. Niet de prettigste overtuigingen om mee geconfronteerd te worden, maar de (h)erkenning hiervan geeft je uiteindelijk de sleutel in handen om het systeem en bijbehorende gedachten, gedrag en emoties steeds meer te gaan loslaten. Dan kun je ontdekken dat je op een andere manier naar jezelf, je overtuigingen en vanzelfsprekendheden kan gaan kijken, waardoor je een gevoel van vrijheid ervaart. Dat is alle moeite meer dan waard. De uitdaging is om het allemaal in de ogen te kijken en het aan te gaan. Burn Out Poli is daarbij om te helpen. We lichten de mogelijkheden graag persoonlijk toe. Wil je vast meer informatie en perspectief over burn out? Download dan meteen ons gratis e-book over burn out.
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen