Burn out, is dat iets voor mensen die weinig aankunnen? Misverstanden over burn out zijn er zat. Hier bespreken we de 8 meest voorkomende mythes die Burn Out Poli graag de wereld uit helpt. Daarbij leggen onze specialisten uit hoe het wél zit.
1. Een burn out krijg je alleen door hard werken
Een burn out heeft meestal een lange aanloop en meerdere oorzaken. Natuurlijk heeft hoge druk in je werk of privéleven invloed. Maar burn out gaat dus niet zomaar over te hard werken. Burn out gaat over hóe je dat hebt gedaan. Vanuit welke overtuigingen of vastgezette emoties ben jij te lang doorgegaan en hoe ben je het contact met jezelf kwijtgeraakt?
2. Burnout is voor softies
De mensen die uiteindelijk vastlopen in een burn out zijn eerder die hards dan softies. Burn out overkomt mensen die jaren op wilskracht doorgaan vanuit een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Medewerkers die altijd alles goed willen doen voor anderen en daarbij stress ervaren. Perfectionisten en betrouwbare collega’s die het werk van anderen overnemen na re-organisaties, veranderingen of uitval. Mensen die hun eigen grenzen niet goed willen of kunnen voelen. Dát zijn de risicogroepen van burn out. De buitenwereld is vaak verbaasd: nu blijkt diegene toch geen alleskunner, maar net een gewoon mens.
3. Burn out is hetzelfde als depressie
Burn out en depressie zijn wezenlijk verschillend, al is er wel een verband tussen de twee. Depressie is een stemmingsstoornis; burn out is een energiestoornis. Middenin een burn out is het soms moeilijk om perspectief te zien of controle over het eigen leven te ervaren. Ook de moeheid kan voor een bedrukt gevoel zorgen. Dat wil echter niet zeggen dat iemand een depressie heeft. Mensen met een klinische depressie hebben aanhoudende gevoelens van neerslachtigheid op vrijwel alle levensgebieden. Mensen met een burn out hebben meer sombere buien, over hoe de situatie op dat moment is. En met name op het gebied waar de stress ontstaat. Ook fysiek is er een ander patroon. Iemand met een depressie komt vaak moeilijk uit bed en wordt ‘s avonds wellicht actiever. Mensen met een burn out zijn volledig uitgeput maar komen vaak lastig in slaap of worden veel wakker, omdat het zenuwsysteem continu ‘aan’ staat. Burn out en depressie zijn verschillend en moeten verschillend behandeld worden. Om deze klachten te onderscheiden is goede diagnostiek belangrijk door middel van een vrijblijvend intake gesprek.
4. Burn out-klachten en burn out zijn is hetzelfde
Er is een groot verschil tussen burn out-klachten en burn out. Er zijn vele stappen van chronische stress naar een burn out. Verminderd functioneren, stress, mentale vermoeidheid en slecht slapen zijn bijvoorbeeld allemaal klachten die bij chronische stress en overspannenheid horen. Deze klachten kunnen goed behandeld worden en gaan snel over, als je er op tijd bij bent. Bij een daadwerkelijke burn out kun je niet meer functioneren. Je bent fysiek uitgeput, omdat je inmiddels te lang doorgegaan bent in oude patronen. Je hebt concentratieverlies en het zenuwsysteem is zwaar overprikkeld. Je hebt doelgerichte begeleiding nodig.
5. Praten en is voldoende bij een burn out
Bij een diagnose burn out word je vaak doorverwezen naar een psychologisch consult. We herkennen dat cliënten dan bijvoorbeeld eens in de twee weken met cognitieve therapie inzicht krijgen in hun situatie. Er is niets mis met inzicht krijgen in je overtuigingen en gedachtepatronen, maar bij burn out is dit niet voldoende. Allereerst is bij burn out óók sprake van uitputting in het fysieke systeem. Dat ook behandeld moet worden. Chronische stress heeft de bijnieren uitgeput, het zenuwsysteem overbelast, de hormonen ontregeld. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat het lichaam opgebrand is en mensen fysieke stressklachten ervaren zoals hoofd- en rugpijn. Daarnaast zijn in de aanloop naar een burn out vaak jarenlang emoties weggedrukt, omdat deze in het moment niet gevoeld konden of mochten worden. Bijvoorbeeld angst of verdriet. Het is belangrijk om deze emoties te doorvoelen en los te laten, zodat er weer ruimte en energie in je systeem komt. Door onze ervaring (sinds 2007) met behandeling van burn out, weten we dat een burn out behandeling effectief is als deze zich richt op zowel mentaal, emotioneel als fysiek herstel. Daarom bestaat elk programma bij Burn Out Poli uit een combinatie van deze drie elementen. We noemen dit de 3D-methode en concreet bestaat deze uit:
- Mentale doorbraakcoaching om inzicht te krijgen in je overlevingssysteem en patronen te veranderen;
- Emotietherapie om ongewenste overtuigingen en vastgezette emoties los te laten;
- Fysieke behandeling om het hele lichaam te laten ontspannen en fysieke energie te herstellen.
6. Hardlopen is goed bij een burn out
Dit misverstand kwam de wereld in door een slecht geformuleerd persbericht van de Radboud Universiteit en werd vervolgens snel overgenomen door populaire media. ‘Hardlopen werkt als medicijn tegen burn out’. Niet waar. Een week later al werd ‘burn out’ in de titel aangepast naar ‘burn out klachten’. Een belangrijk verschil zoals hierboven besproken. Het onderzoek ging om werkgerelateerde vermoeidheidsklachten, niet om mensen die daadwerkelijk thuis zaten met een burn out! Daarbij is het stress-systeem zo uit balans geraakt dat (intensief) sporten op korte termijn vaak meer kwaad dan goed doet. Zodra iemand zich bij ons meldt met een burn out is ons eerste advies: stop met rennen en stop met intensieve krachtsport. Stop per direct het aanjagen van de bijnieren, om steeds nog meer adrenaline aan te maken, want dan raak je fysiek uitgeput en vererger je de klachten. Één keer per dag een wandeling van een half uur is in het begin de max. Rustig bewegen en de inspanning pas opvoeren, zodra er weer energie ervaren wordt. Rennen en daarmee aanjagen van het hele hormonale en zenuwsysteem doen we pas later, als de bijnieren in balans zijn en zij weer een reserve hebben opgebouwd. Dan kan sporten natuurlijk wel weer goed bijdragen aan het ontladen van stress en een gezond en energiek lichaam!
7. Met een burn out zit je minstens een jaar thuis
De laatste cijfers van CBS/TNO tonen aan dat mensen met een burn out in Nederland gemiddeld 242 dagen, dus ruim 8 maanden, thuis zitten. Meestal krijgen zij beperkte of alleen mentale begeleiding en is er minder aandacht voor het uitgeputte lichaam en de vastgezette emoties. In onze ervaring voelen mensen zich met een multidisciplinair (gecombineerd) programma veel sneller weer een stuk beter. In de afgelopen twaalf jaar duurde het voor cliënten gemiddeld 12 weken voordat zij zich weer goed genoeg voelden om aan de slag te gaan. Met een volledige behandeling (mentaal, emotioneel en fysiek), kunnen cliënten zich binnen 12 weken al goed voelen, zónder terugval. Volgens het keurmerk Blik op Werk van de overheid hebben de behandelingen van Burn Out Poli een 95% slagingspercentage en een gemiddelde score van een 8,2 door zowel cliënten als doorverwijzende partijen.
8. Na een burn out komt het nooit meer helemaal goed
Gelukkig komt ook dit laatste misverstand niet overeen met de feiten. Uit onderzoek onder onze cliënten kwam het volgende: • Meer dan de helft van alle cliënten die een programma van Burn Out Poli volgde, zegt na afloop leuker werk te hebben; • 84% waardeert het leven na het programma met een goed tot zeer goed en zegt veel meer plezier in het leven te ervaren; • 50% van de cliënten melden een leukere functie te hebben; • Eén op de drie verdient meer dan voordat ze uitvielen; Het leven na een burn out biedt dus veel kans op geluk, succes en zingeving! Mochten er meer misverstanden over burn out zijn, die we onder de loep kunnen nemen? Mail deze dan naar [email protected] Lees voor meer informatie en perspectief over burn out ons gratis e-book.
Denk jij dat je last hebt van een burn out? Doe onze Burn Out Test om er achter te komen.