Geen rust kunnen vinden

Zaterdag hoorde ik op de radio een gesprek over ADHD, een euvel waar veel mensen mee kampen. Alle Dagen Heel Druk werd het genoemd. Heel naar voor een heel grote groep jonge, maar ook oudere mensen in de maatschappij. Door het een label te geven lijkt het alsof dit een afgescheiden groep in de samenleving is die last heeft van drukte in het hoofd en snel overprikkeld raakt.

Onrust in jezelf

Wat meteen bij mij opkwam is dat eigenlijk iedereen dit wel eens herkent. Een fase dat je hoofd vol is, je geen prikkels meer aan kan en af en toe uit je slof schiet bij teveel lawaai of prikkels om je heen. Wanneer je alleen maar onrust in jezelf herkent en het lijkt alsof je de verbinding met een rustige plek in jezelf niet kan vinden, lijkt het ook lastiger om een diepere verbinding met een ander te ervaren. Je komt niet echt in contact met een stil stuk in jezelf, je kunt eigenlijk niet afdalen naar ontspanning of een beetje ruimte. Veel mensen zien dat hun beleving, maar ook de communicatie met anderen in zo’n fase vluchtiger en oppervlakkig wordt. Het is vanuit die oppervlakkige laag niet mogelijk om contact met je lichaam te voelen, je eigen emoties te voelen en al helemaal niet om een ander aan te voelen, laat staan elkaar te begrijpen. We zien dat veel mensen zichzelf in die fase herkennen als opgesloten in een cocon, vooral vastgelopen in continue gedachten in het hoofd en alles beleven alsof ze een soort van verkokerd zijn. 

Terugtrekken uit je sociale omgeving

Als je niet kunt voelen wat het lichaam allemaal te vertellen heeft, kun je ook de signalen van een gestrest lijf niet herkennen. We zien dat mensen op dat moment zich gaan terugtrekken van hun sociale omgeving, dagelijks steeds meer doorgaan op een pad van wilskracht of heel sterk gaan focussen op details. Zelf heb je dat dan niet echt in de gaten, tenzij de ander je hierop wijst, en dat is wat een goedbedoelende omgeving dan juist gaat doen: gaat het goed met je? Zou je niet eens een tandje terug zetten? Ik zie je nooit meer? Eigenlijk raken zij alle aspecten van de vermijding die je zelf vakkundig hebt neergezet en het wordt steeds moeilijker om niet in de verdediging te schieten en je weerstand te verbergen.

Herken jij dat dit jou ook overkomt? Ben jij ook veel door aan het vliegen onder het mom van  “lekker druk” en herken je dat je eigenlijk niet meer kan stoppen?

Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom je dat zo doet? Stel dat je daar nu “cold turkey” gewoon mee stopt? Wat moet je dan voelen (wat je al zolang ontwijkt?)

Ben je bang dat je dan juist alles moet voelen wat niet comfortabel is, waardoor je liever doorgaat om maar niet te voelen dat je bijvoorbeeld niet competent genoeg bent? Herken je deze loop? Het is een eindeloze ∞, (ik noem het ook wel crazy 8)  waar je zomaar niet uitkomt met doorrennen. Test of je een Burn Out hebt.

Weer in contact met jezelf komen

En toch is dat nu mijn wens voor jou. Stel dat je voor de kerst eens even wat gas terug neemt. ’s Avonds even stil valt en het weekend gebruikt voor een paar frisse wandelingen of verbinding met de natuur. Even tijd neemt voor jezelf, om het lichaam dat contact met jezelf weer te laten voelen. Een paar keer per dag gewoon even niks. De ochtend beginnen met even stilzitten, drie keer diep in – en uitademen. Je ademhaling volgen en steeds een laagje dieper zakken in dat lichaam, in je buik, je ruggengraat. Even niets. Het vraagt maar een paar minuten afstemmen op jezelf. Dat nog een keer herhalen in de middag. Zomaar op een gestolen moment.  En de avond af te sluiten met een klein moment aan tafel waarbij je kunt noteren waar je dankbaar voor bent. Zomaar een paar regels te noteren over wat er goed ging vandaag. Dankbaarheid is de snelste connectie met jouw gevoel. Lees dat maar even na voor het slapen gaan. Dan zal je merken dat je de volgende dag wakker wordt in dat gevoel. Een positieve manier om ons brein te sturen naar rust en ontspanning. 

Door dagelijks een paar van die momenten van rust in te bouwen, even te niksen, herstelt jouw autonome zenuwsysteem. Het kan vanuit actie weer even overschakelen naar rust, ontspanning en herstel. De voorwaarde om weer op te opladen en morgen net iets rustiger aan de nieuwe dag te kunnen beginnen.

Mooie decembermaand gewenst!

Dagelijks goed in je vel: Inzichten & Oefeningen

Onze online training 'Dagelijks goed in je vel' gaat je leren beter met druk en angst om te gaan om straks jouw werk en privé balans te kunnen bewaken en voortaan effectiever te kunnen werken en functioneren. 

Daarbij leren we je iets meer over jouw eigen (ongewenste patronen) en welke drijfveren daaronder jouw emoties en mindset nu eigenlijk beïnvloeden. Als je niet weet wat jou drijft of in stress brengt kun je er ook geen verandering in brengen. Ook nemen we je mee in hoe je veerkracht kunt opbouwen voor (thuis)werken. 

Met dit programma ga je je in 30 dagen weer goed in je vel te voelen en vooral voorkomen dat je uitvalt of burn out raakt.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen