Arbeidskrapte op de werkvloer
27 december 2022 

Arbeidskrapte op de werkvloer

Een van de grootste problemen op de werkvloer tegenwoordig, is arbeidskrapte. Het levert een gigantische werkdruk op voor werknemers die er wel zijn. Het leidt tot enorme problemen voor mensen die in een burn-out raken en gemiddeld tot wel negen maanden thuis zitten en niet aan het werk kunnen. Dat is namelijk het cijfer dat we vandaag de dag in Nederland zien volgens TNO CBS. Gemiddeld negen maanden thuis.

Lange termijn

Het grote probleem is dat werkgevers pas bewegen bij verzuim, op het moment dat het eigenlijk al te laat is. Het is essentieel voor werkgevers om op de lange termijn te denken en te kijken naar de voorkant: Doe ik wel de goede assessments? Doe ik wel het juiste met betrekking tot job matching? Zitten mijn mensen wel op hun plek? En volg ik ze wel genoeg in talentontwikkeling?

Het is belangrijk dat werknemers zich persoonlijk kunnen ontwikkelen en ook zingeving voelen in hun werk. Als er meer zingeving ervaren wordt, voelen ze zich namelijk meer betrokken. Daarom wil je ze het gevoel geven dat ze autonoom kunnen werken en daarin ook worden gewaardeerd.Ā 

Een betrokken medewerker produceert meer ā€“ zelfs ruim 22 procent meer, blijkt uit onderzoek. Wanneer je werknemers dus meer zingeving ervaren, zich beter voelen en daarmee productiever zijn, blijven ze. Op die manier creĆ«er je met elkaar die perfecte onderneming, organisatie of bedrijf, en dat wil je.Ā 

Zorg als werkgever dus goed voor je medewerkers in die arbeidskrapte. Ga de verbinding aan, luister naar je mensen. Ga uit van tweerichtingsverkeer, een connectie tussen werkgever en werknemer. Daarin is nog heel veel te winnen.

Wil je hier meer over weten of eens met ons spreken?
Plan dan een vrijblijvende kennismaking

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creƫert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen