Burn-out alleen door hard werken?
19 juli 2022 

Burn-out alleen door hard werken?

Als je het hebt over burn-out, bestaat al snel de associatie met werk. Regelmatig horen wij bij Burn Out Poli de aanname: een burn-out krijg je toch alleen door hard te werken? Maar dat is niet waar. 

Wat met name bepalend is voor het feit of je wel of niet uitput en een burn-out krijgt, is de perceptie die je 24 uur per dag hebt van jezelf en van de dingen om je heen. Werk is hier slechts een onderdeel van. Het heeft dus wel invloed, maar is lang niet de enige oorzaak van een burn-out. 

Burn-out gaat niet zomaar over werken op een business

Er zijn een heleboel mensen die heel vanzelfsprekend hun werk doen waarbij dit ook ontzettend goed gaat, terwijl een ander vindt dat zij heel hard werken. Er zijn ook mensen die het echt op wilskracht doen en waarbij je de uitputting ziet toeslaan omdat het niet moeiteloos gaat, maar juist moeite kost. Het gaat niet vanuit een purpose of een doel. 

Het gaat er dus niet om dat hard werken altijd tot een burn-out leidt. Het gaat erom van waaruit je aan het werk (en aan het leven) bent. Welke motivator zit erachter? Zo zijn er bijvoorbeeld hele interessante onderzoeken waaruit blijkt dat fulltime moeders met kinderen, in een burn-out terechtkomen, omdat ze gewoon geen grip hebben op hun dag. De kinderen bepalen het verloop van de dag en daardoor ontbreekt een controle op het eigen leven. Daardoor kunnen ze uiteindelijk in een burn-out terechtkomen. 

Burn-out gaat dus niet zomaar over werken op een business, werken in een context van een maatschappelijke omgeving. Het gaat over je motivatie en perceptie in het leven: van waaruit doe je de dingen, hoe beleef je die en van waaruit zeg je jezelf neer in het leven? 

Het is daarbij interessant om die fases te bekijken: eerst zit het gevoel van uitputting vooral op mentaal-emotioneel vlak, maar later kun je daar ook fysiek last van krijgen. Dit kun je bij jezelf nagaan en meten. Vind je dit interessant om ook voor jezelf te toetsen? Kijk dan eens op de Burn-Out Test van Burn Out Poli.Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen