Deskundigen waarschuwen dat coronacrisis kan leiden tot angst en depressie
14 april 2020 

Deskundigen waarschuwen dat coronacrisis kan leiden tot angst en depressie

"Neurowetenschappers van het Radboudumc denken dat de coronacrisis kan leiden tot angst en depressie. Internationaal onderzoek moet uitwijzen wat de precieze impact op ons gemoedstoestand is. De zogenoemde DynaMORE-studie wordt uitgevoerd in 21 Europese landen, China, Amerika en Israƫl. Het moet niet alleen de psychologische gevolgen in beeld brengen van positief geteste mensen, maar van alle volwassenen die thuis of op het werk de gevolgen van de pandemie ervaren. De onderzoekers verwachten dat met name de thuisisolatie kan leiden tot psychische nood. Waar de meeste mensen normaal gesproken kunnen terugvallen op hun familie en vrienden voor een positieve kijk op de situatie, waardering en een gevoel van veiligheid, zijn zij nu op zichzelf aangewezen, legt neurowetenschapper Judith van Leeuwen uit. Zij maakt vanuit het Radboudumc en het Donders Instituut in Nijmegen deel uit van het onderzoeksconsortium, dat door de EU wordt gefinancierd."

Kort lontje

"Thuisisolatie kan leiden tot doemdenken, slapeloosheid, gepieker en een kort lontje. Bij kortdurende stresssituaties zien we dat de meeste mensen herstellen.." Bij langdurige stress, ook wel chronische stress genoemd, maken wij langzaam onze reserves op wat leidt tot bijnieruitputting ofwel een burn out. Je kunt jezelf op burn out symptomen testen met de Burn Out Test. "Van Leeuwen vermoedt dat een deel van de Nederlandse bevolking zoveel angst ontwikkelt dat het psychische hulp nodig zal hebben. Dat zit hem niet alleen in de sociale afstand van onze geliefden, maar ook onzekerheid speelt een belangrijke rol. Niemand weet hoe lang de coronacrisis voortduurt, wanneer we weer naar onze sportvereniging of vakantie-adres kunnen. Ook de economische gevolgen, zoals het verliezen van een baan, kunnen zwaar op ons gemoed drukken. "

PTSS

"We zien aan de vroege cijfers uit China dat veel mensen kampen met angst en depressie. Ook in Europa horen we deze geluiden via de media: meer huiselijk geweld, fricties in gezinnen, mensen die zich eenzaam voelen. Het is niet onwaarschijnlijk dat deze situatie kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis.ā€ "Mensen die alleen wonen of in het verleden kampten met psychische problemen lopen iets meer risico op mentale problemen, weet Van Leeuwen uit eerder wetenschappelijk onderzoek." Barbara Kok benadrukt dat de coronacrisis kan leiden tot angst en depressie maar dat dit niet zo hoeft te zijn. De specialisten van Burn Out Poli en Unlimited People staan klaar om mensen te coachen en gezond met emoties om te leren gaan. Het hoeft zeker niet tot een burn out of depressie te komen. De neurowetenschapper benadrukt dat mensen niet moeten wachten met het zoeken van hulp bij een zwaar gemoed. ,,Zoek naar alternatieven zoals Facetime, Skype of ZOOM om toch dat sociale contact te behouden."

Burn Out Poli onderstreept het belang van Skype en Zoom

Het is juist nu belangrijk dat de coaching programma's van cliƫnten gewoon doorgaan. Dit kan een burn out/ depressie voorkomen. Coachingsgesprekken gaan bij Burn Out Poli/ Unlimited People daarom gewoon door via Skype of Zoom. De reacties op de coachingsessies bij Burn Out Poli en Unlimited People zijn overweldigend positief. Het is mooi om te zien wat er allemaal mogelijk is wanneer de bereidheid en het vertrouwen er is, vertelt eigenaresse/ emotietherapeut Barbara Kok. Om dit extra kracht bij te zetten, biedt Burn Out Poli/ Unlimited People zolang Nederland @home is True Friend Sessies aan voor een gereduceerd tarief. Dit zijn de meest populaire online coaching sessies met een Doorbraakcoach of Emotietherapeut. Voel je vrij om telefonisch advies te vragen of direct sessies in te plannen. Bron: AD.nl
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creƫert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen