Stress en depressie bij een burn out

Het verschil tussen stress en een depressie

In de volksmond noemen we iemand vrij snel iemand depressief, wanneer er sombere gedachten en sombere gevoelens worden ervaren. We willen deze gedachten en gevoelens liever niet en hebben allerlei strategieën ontwikkeld om deze te vermijden. Ze zijn er echter wel. Doordat we niet hebben geleerd hoe we op een gezonde manier met deze gedachten en gevoelens om kunnen gaan, ervaren we stress. Stress en depressie zijn wel twee verschillende dingen.

Stress is een zijnstoestand. We spreken van stress als er te veel mentale en/of emotionele belasting wordt ervaren. Ervaar je te lange tijd chronische stress, dan kan het uitmonden in een burn out of depressie.

Bij een burn out kan je last hebben van depressieve gevoelens oftewel sombere buien, maar dat betekent niet dat je depressief bent.

Depressie begint met een hele sombere stemming. Houdt deze stemming langdurig (weken tot maanden) aan en wordt je hele bestaan beheerst door een zwaarmoedige somberheid, dan kan er sprake zijn van een klinische depressie. Al schijnt de zon en is het een bruisende dag, het raakt een depressief persoon niet. Hij of zij mist de energie om iets te ondernemen en het lukt maar niet om minder somber te worden.

Het is van belang om onderscheid te maken tussen langdurig sombere buien of een depressie. Zo kun je op de juiste manier geholpen worden voor duurzaam herstel.

We zien in de reguliere zorg dat mensen soms wel een jaar uit de roulatie zijn, doordat er lange wachtlijsten zijn en de behandelaars te weinig tijd hebben om naar dieper liggende oorzaak van het probleem te gaan. Mensen worden oppervlakkig geholpen en hebben grote kans op terugval. Zo hoeft het echt niet zo te lopen. Bij Burn Out Poli kan je binnen drie dagen terecht voor een gratis, vrijblijvend gesprek en start je binnen vijf dagen aan jouw herstel. Sinds 2007 wordt de multidisciplinaire aanpak van Burn Out Poli met bewezen succes toegepast.

Heb jij behoefte aan een vrijblijvend gesprek om meer inzicht te krijgen in jouw situatie? Neem dan direct persoonlijk contact met ons op. We gaan dan in op jouw specifieke situatie en beantwoorden graag al je vragen over jouw specifieke situatie in een gratis eerste gesprek.

Wil je direct een intakegesprek plannen?

Bel ons en binnen 3 dagen kan dit plaatsvinden!

Book your tickets

Call Now Button