Video | Burn out de wereld uithelpen met Reinout Slee en Barbara Kok
08 februari 2021 

Video | Burn out de wereld uithelpen met Reinout Slee en Barbara Kok

Bijna 1,5 miljoen medewerkers hebben last van burn out klachten. Bij verzuim zitten ze gemiddeld 9 maanden thuis. Dat zijn cijfers om stil van te worden. Toch is de aanpak van burn out meestal gericht op slechts één aspect van de klachten, het mentale of het fysieke stuk. Wanneer de medewerker terugkeert naar de werkplek plaatsen we hem of haar gewoonlijk zónder mentale, emotionele en fysieke tools in dezelfde omstandigheden. Willen we burn out werkelijk de wereld uithelpen, dan moeten durven kijken naar de hele persoon en de hele organisatie. Reinout Slee, oprichter van Bureau Werkwaarde. spreekt hierover met Barbara Kok, oprichter Burn Out Poli in de Werkwaarde Podcast #5 De mens achter de medewerker.

Burn Out is het eindpunt van lange chronische stress

Barbara Kok is medeoprichter van Burn Out Poli, een bedrijf met tientallen medewerkers en verschillende vestigingen in het land. Het succes van haar organisatie is haar aanpak. Burn out is in haar ogen eerder het eindpunt van een proces van ondermijning dan een aandoening op zich. “Medewerkers kunnen gerust stress verdragen, zolang die acuut en van korte duur is. Het is de chronische stress die hen eerst emotioneel en tenslotte lichamelijk onderuit haalt. Tegen de tijd dat iemand zich ziek meldt is er al heel veel gebeurd. Maar verzuim is het punt waarop het meetbaar wordt en dus het moment waarop we pas in actie schieten.”

Begin van een burn out

17% Van de beroepsbevolking lijdt onder burn out, een enorme kostenpost voor de BV Nederland. Maar ons antwoord is ouderwetse verzuimbegeleiding en -preventie. De zaden van de burn out worden echter al geplant tijdens de sollicitatie, meent Barbara Kok. “Neem de millennials. Die zijn veel ongeduldiger dan de generatie die nu van middelbare leeftijd is. Ze zijn minder bereid helemaal onderaan de ladder te beginnen en willen sneller hogerop. Je kunt het beste millennials zoveel mogelijk persoonlijke ontwikkeling aanbieden, want dat is wat ze nodig hebben. Zo worden ze meer betrokken, presteren ze beter – gemiddeld 22% - en blijven ze aan je organisatie verbonden. Want vergis je niet: deze generatie gaat over tien jaar de volgende lichting CEO’s leveren.”

Leren van verzuim

De behandeling van burn out begint gewoonlijk veel te laat. Barbara Kok noemt een voorbeeld van iemand die eerst veertien maanden thuis zat. En het zou niet langer dan 12 weken hoeven duren. En als de medewerker, na enige tijd weer aan het werk gaat onder exact dezelfde omstandigheden, is het wachten op een herhaling van de klachten. “Niet alleen de medewerker zelf, maar ook de organisatie, dus de collega’s en leidinggevende, kunnen leren van dit verzuim.”

Bewust van vermijdingsstrategieën

De ideale behandeling van burn out beperkt zich daarom niet tot het verzuim. De behandelaars van Burn Out Poli houden zich niet aan kunstmatige schotten tussen werk en privé en vroeger en nu. Ze maken de medewerker bewust van de vermijdingsstrategieën die hij hanteert en brengen geest en lichaam opnieuw met elkaar in contact. Dat werk is intensief, maar kost minder tijd dan de traditionele mentale behandelingen. Tegelijk proberen de coaches leidinggevenden en collega’s duidelijk te maken hoe een herhaling wordt voorkomen. Ook dat beperkt zich niet tot het hier en nu.

Voorkomen van burn out

Het voorkomen van burn out begint al bij de werving. Zorg ervoor dat de verwachtingen van de organisatie en de kandidaat optimaal op elkaar zijn afgestemd, anders zaai je de onvermijdelijke latere teleurstellingen en verkrampingen. “Want verzuim is een dure zaak voor het bedrijf, maar dat geldt nog veel meer voor het aannemen van een kandidaat van wie je twee jaar later toch afscheid moet nemen,” besluit Barbara Kok.

Direct aan de slag

Meteen aan de slag met het verminderen van verzuim? Kom naar onze gratis Webinar op 11 februari over het voorkomen van verzuim door (werk)stress, of neem direct contact op met Burn Out Poli.
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen