Hoe ontstaat een burn out?
Zo’n 20 jaar geleden wist men eigenlijk niet wat een burn out was. Het was iets waar ze het in Amerika over hadden. In ieder geval méér dan een beetje overspannen. Vandaag de dag is dat wel anders. Maar hoe ontstaat een burn out? Een beetje acute stress kunnen wij mensen wel aan. Van oudsher zijn wij homo sapiens jagers en bessenverzamelaars. Kwamen we oog in oog met een sabeltandtijger, dan spanden we ons even heel intensief in en daarna zaten we bij wijze van spreken weer zeven weken tegen een boom. Daarop is ons lichaam gebouwd. Rust, inspanning en dan weer volledige rust en ontspanning. Vandaag de dag stellen we onszelf continu bloot aan stressoren en zijn we vergeten om rust onderdeel te maken van onze levenswijze. Als je het zo bekijkt is het niet zo gek dat er in deze tijd met smartphones, mails en sociale media het fenomeen burn out is ontstaan.

Wat gebeurt er bij een burn out?

Burn out is eigenlijk het laatste stadium van het lijf dat uitgeput is door stress. Je hebt je dagelijkse dosis energie waar je gebruik van kunt maken. Wanneer die energie op is, kan je nog even doorgaan op adrenaline. Je spreekt dan jouw reserve-energie aan. Er zitten hier wel grenzen aan. Als je dit te vaak doet, put je langzaam jouw bijnieren uit. Dit heet chronische stress. Er komt een moment dat de bijnieren volledig zijn uitgeput. Dat is hoe een burn out ontstaat. Bij een volledige burn out, duurt het langer voordat het lichaam volledig van deze bijnieruitputting herstelt. Daarom is het zo belangrijk dat je burn out symptomen op tijd bij jezelf herkent.

Hoe ontstaat die stress?

Wist je dat ons stress systeem geen verschil ziet tussen mentale stress en acute stress? Piekeren, zorgen maken, scenario’s denken, met je hoofd in het verleden of in de toekomst zijn en daar de bijbehorende emoties bij ervaren kost veel energie en levert stress op. Veel mensen die bij Burn Out Poli komen, willen daarom ook rust in hun hoofd. Zij ervaren vaak al dat de stress die dit met zich meebrengt, tot uiting komt in fysieke klachten en een gebrek aan energie.

Hoe herstel je van een burn out?

Om die reden wordt je in de burn out programma’s van Burn Out Poli multidisciplinair gecoacht door een mentale doorbraak coach, een emotietherapeut en de osteopaat.

Mentale coaching

Bij de mentale doorbraak coaching worden cliënten zich heel gedetailleerd bewust van hun onbewuste mentale patronen en overtuigingen, die steeds stress opleveren. Hierdoor krijgen zij de mogelijkheid om overtuigingen te herzien en keuzes te maken vanuit dat stuk in zichzelf dat vrij is van deze belemmerende patronen. Wat een gevoel van vrijheid geeft.

Emotietherapie

Bij emotietherapie worden oude vastgezette emoties losgelaten en leren wij hoe cliënten gezond om kunnen gaan met emoties. Dit is een essentieel onderdeel van de burn out programma’s. Zonder de emotie te laten gaan kunnen diepgewortelde overtuigingen namelijk niet worden herzien. Als er bijvoorbeeld nog vele angst, boosheid of verdriet ergens op zit is het lastig om iets anders te bekijken.

Osteopathie

Een derde onderdeel van de burn out behandeling is osteopathie. Door stress kunnen allerlei blokkades ontstaan in het lichaam. Dit herken je bijvoorbeeld door fysieke kwalen, tinnitus, onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK), of een gebrek aan energie. De osteopaat bevordert het herstel van het lichaam waardoor jouw energie weer vrij kan doorstromen. Door de holistische benadering van Burn Out Poli is het mogelijk om binnen twaalf weken weer te starten met re-integreren op de werkvloer. Al twaalf jaar begeleid Burn Out Poli op deze manier professionals en particulieren weer terug naar zichzelf bij Burn Out Poli Voorburg (regio Den Haag), Bun Out Poli Rotterdam en Burn Out Poli Amsterdam. Voel je vrij om contact op te nemen voormeer informatie.

Burn out preventie

Je hoeft niet om te vallen voordat je aan een burn out programma start. Je kan een volledige uitputting oftewel een volledige burn out voorkomen door de stress klachten te erkennen en aan burn out preventie te starten, zodat jouw energie weer wordt aangevuld in plaats van uitgeput. Beschouw dit als een teken voor jou om jouw stressniveau te testen. Burn Out Poli heeft hier de gratis Burn Out Test voor gemaakt, waarmee je dit binnen drie minuten test. Stuur dit artikel over het ontstaan van een burn out door als je denkt dat het waardevol is voor iemand in je omgeving. 2020 is het jaar waarin wij ons optimaal mentaal, emotioneel en fysiek optimaal mogen voelen!
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen