Fysiek herstel bij een burn out kan veel sneller

Wanneer je burn out bent, vindt er mentale, emotionele en fysieke uitputting plaats. Bij Burn Out Poli word je daarom voor je fysieke herstel ondersteund door een ervaren osteopaat. Fysiek herstel bij een burn out..
BurnOutPoli

Delen:

Inhoudsopgave

Wanneer je burn out bent, vindt er mentale, emotionele en fysieke uitputting plaats. Bij Burn Out Poli word je daarom voor je fysieke herstel ondersteund door een ervaren osteopaat. Fysiek herstel bij een burn out hoeft namelijk niet zo lang te duren als het lichaam óók wordt behandeld. Osteopathie is een holistische manuele geneeswijze. In plaats symptoombestrijding op losse ‘onderdelen’ in het lijf, is osteopathie gericht op herstel van het systeem als een geheel. De osteopaat onderzoekt en behandelt gebieden in je lichaam waar blokkades voelbaar zijn (van beweging, energie of doorbloeding) die de fysieke ongemakken veroorzaken. Zo kan het natuurlijke evenwicht in je lichaam ook herstellen en kan de energie weer gaan stromen.

Disbalans

Het lichaam kan lange tijd heel goed zaken compenseren die je weerstand ondermijnen. Maar zoals elk systeem heeft het een kritische grens, waarna er klachten ontstaan. Dit geldt ook bij stress, waardoor de zogenaamde stress-as, ofwel de Hypothalamus-Hypofyse-Bijnier-as (HHB-as), uit balans geraakt. Dit uit zich in een grote diversiteit aan stressgerelateerde fysieke klachten (hoofdpijn, rugpijn, misselijkheid). De oorzaak hiervan ligt in de disbalans.

Herstel

Osteopathie is een uitgelezen behandeling voor het herstellen van het evenwicht in de HHB-as. Dat helpt bij het verminderen van burn out symptomen zoals angst en stress, en daarmee samenhangende fysieke klachten. Natuurlijk zijn er meer dingen die je zelf kunt doen aan je fysieke herstel en je algehele gezondheid. Hieronder de 5 belangrijkste tips van onze burn out expert.

5 tips voor fysiek herstel van burn out experts

1. Gezond eten

Het voedsel dat je elke dag in je lichaam stopt is je brandstof, én de bouwstof voor je herstellende systeem! Aandacht hiervoor is dus extra belangrijk in tijden van lage energie. Helemaal omdat je, wanneer je moe bent, ook sneller naar gemakkelijk en suikerrijk eten grijpt. Zorg dus dat je een gezonde basis hebt met onder andere veel verse groenten en fruit, noten en peulvruchten en vette vis. Maak het jezelf makkelijk, door voor een aantal dagen tegelijk te koken of je bij wat vaste recepten te houden. Een salade met tonijn draai je zo in elkaar. Verse soep is een fantastische gezonde optie én makkelijk in te vriezen. Zorg dat je genoeg water drinkt en wees matig met alcohol. Alcohol kan verleidelijk zijn omdat het je een kortdurende ‘boost’ geeft, maar put je op lange termijn meer uit omdat je je grenzen minder voelt en het afbreken van de alcohol kost extra energie aan je verzwakte systeem. Mineraalwater is je vriend in deze tijd.

2. Vrienden opzoeken

Als je je uitgeput en down voelt, kun je geneigd zijn je terug te trekken. Hoofd onder de dekens en even helemaal niemand zien. Tijd alleen is zeker goed tijdens je herstel. Voor momenten van reflectie, en om te voélen waar jij zelf blij van wordt, zonder dat je het goed hoeft te doen voor een ander. Toch is het ook belangrijk om ook wel je goede vrienden op te zoeken. Mensen die je vertrouwt en waar je energie van krijgt. Uit onderzoek blijkt dat liefde en vriendschap ervaren dé belangrijkste voorspeller is voor een lang, gezond en gelukkig leven. Gun jezelf dit dus, ook in moeilijke tijden. En gun je vrienden dat ze er voor je mogen zijn. Je kwetsbaar opstellen en je sores delen kunnen bestaande vriendschappen juist verdiepen! Geen energie om de kroeg in te gaan? Drink samen een kop thee of ga lekker wandelen in de natuur. Wie weet ontdek je nieuwe manieren van samen zijn.

3. Bewegen

‘Anima sana in corpore sana’ – een gezonde geest in een gezond lichaam, de Romeinen zeiden het al. Net als met gezond eten, kun je door sporten je lichaam sterker maken en je energie verhogen. Hou rekening met je energiehuishouding en creëer geen extra stress (adrenaline) of ‘moeten’ rondom het sporten. Als je na een rondje wandelen nog moe bent, is dat voor nu genoeg. Bouw pas op wanneer je voelt dat je energie aan het toenemen is en je van de beweging geniet. En ook dan blijft ‘gewoon’ wandelen een fantastische manier om in beweging te blijven, stress te verminderen en af en toe wat vertraging in je dag te brengen.

4. Mediteren

Kan stille aandacht je helpen om fysiek gezonder te worden? Het antwoord is JA. Door je aandacht naar binnen te keren en zonder oordeel te aanschouwen wat voorbij komt in je gedachten en lichaam, komt je stressrespons (waarover je in hoofdstuk 1 hebt kunnen lezen) tot rust, en kan je lichaam weer in de natuurlijke balans terugkomen. In onze maatschappij is er veel aandacht voor het hoofd. We denderen door vanuit onze gedachten en horen vaak de signalen van ons lichaam niet meer. Totdat dat lichaam, zoals het geval is bij burn out, ermee ophoudt en ons dwingt te luisteren. Mediteren kan je hierbij helpen. Door je te focussen op je ademhaling en wat er in je lichaam gebeurt, ga je vanzelf beter voelen wat er speelt. Zo leer je je aandacht bij je lichaam te hebben en signalen te herkennen. Mediteren hoeft niet altijd met je ogen dicht op een kussen. Het kan ook tijdens een wandeling in de natuur, of zelfs zittend in de trein. De enige ingrediënten zijn jijzelf, je lichaam en stille aandacht (bijvoorbeeld op je ademhaling, of een punt in de verte).

5. Slapen

Je lichaam weet heel goed wat het nodig heeft, daar mag je op vertrouwen. Ons advies is dus ook: slaap als je moe bent, ook als dat een dutje overdag is. Zorg dat je voldoende tijd krijgt voor je nachtrust en mik op een vaste ‘bedtijd’. De meeste mensen hebben acht uur nodig om weer op te laden! Onderzoek maar eens een tijdje hoe laat je van nature wakker wordt, als je op een vaste tijd gaat slapen. Soms is het moeilijk om in slaap te vallen, omdat je onrustig bent of piekert. Daarbij kan een slaapritueel goed helpen, waarbij je bijvoorbeeld kunt mediteren, je reflectie op de dag van je afschrijft en een kop kruidenthee drinkt. Door het ritueel elke dag te herhalen, ‘weet’ je lichaam steeds beter dat het tijd is om te ontspannen. Daarnaast is een goede slaaphygiëne belangrijk. Gematigd alcohol drinken ’s avonds, even geen cafeïne en minstens een uur voor bedtijd afscheid nemen van je beeldscherm. Ook een goed geluchte en donkere slaapkamer (of een slaapmasker!) dragen bij aan de kwaliteit van je slaap. Slapend rijk worden kan misschien niet, maar slapend gezonder worden wel.   Wil je meer informatie over burn out en het herstel? Download dan ons gratis ebook. We beantwoorden graag alle mogelijke vragen over fysiek herstel bij een burn out persoonlijk. Neem direct contact met ons op voor meer informatie.

Deel dit artikel via:
Over

Plan nu een gratis Herstel Route sessie in!

Kan dit je helpen?