Osteopathie

Lichamelijke klachten bij burn out klachten

Osteopathie is een holistische manuele geneeswijze, die aan het einde van de 19e eeuw in de Verenigde Staten is ontwikkeld door artsen. Met zachte handgrepen onderzoekt en behandelt een osteopaat de gebieden die stagnatie in de beweging, doorbloeding of energie vertonen en die hij of zij als oorzaak van klachten herkent. Een osteopaat onderscheidt drie systemen die individueel en onderling in balans moeten zijn in een gezond lichaam:

  1. Het pariëtale systeem (botten, gewrichtskapsel en spieren)
  2. Het viscerale systeem (borst-, buik-, bekkenorganen, bloed en lymfe)
  3. Het cranio sacrale systeem (schedel-heiligbeensysteem met het zenuwstelsel)

Hoe benadert de osteopaat een burn out?

Elke klacht die behandeling behoeft, kan worden gezien als een optelsom van factoren die de belastbaarheid/weerstand van iemand te boven gaat. Het lichaam kan lange tijd heel goed compenseren ten aanzien van externe of interne factoren die de weerstand ondermijnen, maar elk systeem kan een kritische grens bereiken, waarna er klachten ontstaan; ook bij het fenomeen burn out. Hierbij is de stress-as, ofwel de Hypothalamus-Hypofyse-Bijnier-as (HHB-as) betrokken, waarbij het woord stress niet alleen werk- of relatiestress omvat maar alle vormen van emotionele, fysieke en geestelijke stress.

Hypothalamus en hypofyse zijn oerkernen binnen het zenuwstelsel, die in nauwe communicatie staan met het limbisch systeem (emotioneel zenuwstelsel) en andere (hormonale) klieren in het lichaam. De bijnieren produceren namelijk de hormonen adrenaline en cortisol, die onlosmakelijk met stressreacties zijn verbonden. Bij burn out is er vaak sprake van bijnieruitputting. Osteopathie is een uitgelezen behandeling voor het herstellen van het evenwicht hierin. Het kan helpen bij het verminderen van burn out symptomen als angst, stress en depressie.

Ook deze coaches helpen je:

De doorbraakcoach

De emotietherapeut

Book your tickets

Call Now Button