Mini cursus energiemanagement
23 oktober 2015 

Mini cursus energiemanagement

We moeten veel van onszelf: werken, sporten, aandacht besteden aan een partner of gezin en liefst een bloeiend sociaal leven... Soms is je batterij met energie echt even leeg maar gaan we toch gewoon door. Dit, in combinatie met stress, kan uitmonden in een burn out of chronisch vermoeidheid. Wat te doen? Een mini cursus energiemanagement.

1. Energiegraad meten

burn-out preventie stressreductie

Het is van belang om bewust te raken van het energieniveau van je batterij. Dat kan op de volgende manier: geef jezelf een energiecijfer op de schaal van 0-10. Ga even rustig zitten, adem een paar keer diep in door je buik en stel jezelf de vraag: hoe gaat het met mij vandaag? Hoeveel energie heb ik op dit moment? Wanneer je bruist van de energie en er totaal geen tekenen van vermoeidheid zijn, geef je jezelf een hoog cijfer, bijvoorbeeld een 10. Indien er een gevoel optreedt van zware vermoeidheid dan score je een 0 of een 1.

2. Hoeveel heb je nodig?

Na bewustwording, is het van belang om na te gaan hoeveel energie je nog nodig hebt gedurende de dag: ga per activiteit na hoeveel energie je daarvoor van je batterij nodig hebt en check dan meteen of het nog mogelijk is met deze batterij. Misschien vind je het moeilijk om te bepalen hoeveel energie je ergens voor nodig hebt. Het kan namelijk zijn dat iets je veel meer energie kost dan je zelf denkt, of juist andersom. Bepaal daarom je ‘energievreters’, dingen die je veel energie kosten, misschien wel zonder dat je er erg in hebt. Een goed voorbeeld daarvan is continu handelingen verrichten op je mobiele telefoon of tablet. Het apparaat is vaak altijd binnen handbereik en op momenten dat er soms tijd zou zijn voor rust, is de verleiding groot om de telefoon of tablet te pakken. Wees je daarvan bewust!

3. Rekenwerk

Mogelijk kom je tot de conclusie dat er meer energie nodig is dan dat er in de batterij zit. Is dat zo? Haal dan bepaalde dingen van de dagplanning af. Het kan zijn dat dit dan juist datgene wordt, waar je zoveel zin in hebt. Toch is het soms nodig om dergelijke pijnlijke keuzes te maken. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om dingen te schrappen. Ieder mens heeft daarvoor een ‘reservebatterij’, maar indien je daar te vaak aanspraak op doet, verhoog je de kans om ziek of oververmoeid te worden. Evalueer gedurende de dag ook of de mate van energie klopt met wat je van tevoren ingeschat hebt. Misschien is er nog wel energie over, of is het juist nodig om nog meer te schrappen.

4. Opladers

Vind de dingen die je energie geven. Wat kun je doen om je batterij weer op te laden? Bijvoorbeeld een wandeling, yoga-oefeningen, muziek, gezond eten etc. Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend. Maak bewust tijd vrij voor de activiteiten of dingen waar je energie van krijgt. Het is echt van belang bewust bezig te zijn met het aanvullen van energie. Probeer daarom ook voldoende nachtrust te krijgen. Dit is natuurlijk een essentieel oplaadmoment! Met energierijke groet, Barbara Kok Wil je meer weten over de mini cursus energiemanagement? Stuur een mail naar Barbara@unlimitedpeople.nl.
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen