Hoe ga je gezond om met emoties? Podcast beluisteren
11 september 2019 

Hoe ga je gezond om met emoties? Podcast beluisteren

Hoe ga je gezond om met emoties?

“Veel mensen vallen om omdat we nooit geleerd hebben hoe we gezond met emoties om moeten gaan.” Vertelde Barbara Kok in de YouTube video over Persoonlijk Leiderschap. Dit was de aanleiding voor de aflevering: Hoe ga je gezond om met emoties? Wat deze aflevering zo interessant maakt, is dat wanneer jij dit onder de knie hebt je oude emoties kunt loslaten, die je anders omzet in overtuigingen en de rest van je leven met je meedraagt. Barbara Kok is emotietherapeute en eigenaresse van Unlimited People en Burn Out Poli. Hier wordt emotietherapie al ruim twaalf jaar met succes wordt toegepast. Dit is het emotionele aspect van de driehoek: fysiek, emotioneel en mentaal. Emotiekunde is de basis wat iedereen zou moeten leren, zodat we emoties kunnen gaan loslaten. Een waardevolle gereedschapskist voor vrijheid en geluk.

Beluister hier de podcast: Hoe ga ik gezond om met emoties?

[audio m4a="https://www.unlimitedpeople.nl/wp-content/uploads/2019/08/Hoe-ga-je-gezond-om-met-emotie-316a5c3771ce9.m4a"][/audio] Of beluister de podcast hoe ga ik om met emoties via Spotify.

Samenvatting podcast

Wat gebeurt er bij een heftige emotie waar we niet gezond mee omgaan

“Bij een heftige emotie waar we niet gezond mee omgaan krijgen we een soort shut down in ons systeem. Er komt een lading. We zetten deze vast en sleuren dit de rest van ons leven mee. Dit is niet fijn. Dit is wat er gebeurd als we niet gezond om gaan met emoties.”

Hoe zouden we dit anders kunnen

“Een gezonde manier is hoe babies dat doen. Zij er varen een emotie en laten die gewoon door zich heen gaan. De emotie krijgt een opleving en graat omhoog en daarna gaat de energie weer omlaag. Alle cellen voelen het even en na 10 a 15 seconden verlaat de emotie weer het lijf. Ze vinden er niets van. Ze maken niets van die emoties van en geven er geen betekenis aan.”

Waarom doen we dit niet meer

“Dit zijn we al heel vroeg afgeleerd. Omdat mensen vinden dat we de emoties moeten parkeren. Je mag het niet voelen. Iemand zegt. Nou zeg stel je niet aan.. Voor je het weet ben je een kind die emoties weg duwt. Vaak wil je iets vermijden. We willen iets niet voelen. Dit is pijn vermijdend gedrag. We leren mensen bij emotietherapie om deze emoties wel toe te laten zodat de lading het lichaam weer kan verlaten.”

Wat is emoties toelaten?

“Heel veel mensen denken dat ze in hun therapie of coaching de emotie toelaten door over een situatie te praten. Er alleen over praten is niet genoeg. Dat is niet toelaten. Wat we wensen is dat jij je helemaal opent voor iets dat je lastig vindt en dat vervelende gevoel toelaat in je lichaam zonder het verhaal.”

Hoe laat je emoties los?

“Je gaat zitten op een stoel je herinnert je een situatie en laat het gevoel toe wat je hebt bij die herinnering. Er komt waarschijnlijk boosheid, irritatie of verdriet toe. In je lichaam laat je toe wat dit met je doet. Zonder te weten wat eruit gaat komen. Er kan van alles langskomen. Boosheid, verdriet, er kunnen tranen loskomen. Laat dit gewoon toe. Alles wat daar los komt mag komen. Je kan jezelf afvragen of er nog meer is. Dan komt er rust. Vanuit die rust kan je opnieuw naar de situatie kijken. Vaak komt er wel een verhaal langs. Het zal wel hier of daar door komen. Maar dat is niet de interesse. De interesse is echt vanuit die cellen een emotie los te laten en daar niets van te vinden. De emoties los te laten Dit is echt een geweldige oefening. Met emotietherapie gaan we altijd nog een laagje door. Gaan we kijken wat heb je van daaruit vastgezet qua overtuiging. Hier kan je pijn en conclusies ontmantelen.”

Kunnen we zelf thuis ook oude emoties loslaten?

“Jazeker maar je moet het wel leren. Dit kan je leren in een emotie therapeutische setting. Je kan namelijk zelf heel snel terug schieten in de mind. Wij leren je om weer in het lijf in te gaan. We leren de mensen onder de mind door te gaan. Zodat je de cellen kan legen. Dit is een belangrijk proces. Het emotionele aspect van de driehoek: fysiek, emotioneel en mentaal. Dit is de ondersteuning van nieuwe overtuigingen en nieuwe mindset. Als je dit niet wegneemt, dan ga je iemand een nieuwe mindset geven op de ruïnes van hun oude overtuigingen. Dit zie je bij slecht cognitief werk. Dat mensen weer terugvallen in hun oude patronen. Dit komt doordat mensen weer terugvallen in hun oude overtuigingen. Als je echt iets wilt veranderen dan moet je terug naar de plek waar het is vastgezet.

Waarom is dit zo belangrijk?

Dit is een waanzinnig proces. Ik vind een paar weken om het coachen niet interessant. Het is interessant om mensen een gereedschapskist mee te geven voor de rest van hun leven zodat ze dit zelf in hun leven kunnen toepassen. Zo werken wij bij Unlimited People voor persoonlijke groei & professionele ontwikkeling, bij Burn Out Poli voor burn out preventie en behandeling en bij Young & Unlimited voor studenten, scholieren en young professionals die vastlopen op wat voor manier dan ook .”

Hoe kan ik leren met emoties om te gaan

“Het kan op verschillende manieren bij Unlimited People. Door middel van trainingen, trajecten, workskhops. We doen het ook incompany. De vorm hangt echt af van de behoefte. Naar aanleiding van de behoefte maken we een match met één van de programma’s. We hebben mooie programma’s betrekken tot het adresseren van emoties en het loslaten daarvan. Denk aan persoonlijke effectiviteit, een persoonlijk traject of een groepstraject. Gezond omgaan met emoties gunnen we iedereen.” Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op zodat we de mogelijkheden persoonlijk aan je kunnen toelichten. Thank you for growing with us.
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen