Thuiswerken, maar dan GOED! Zo ziet je dag eruit.
19 december 2023 

Thuiswerken, maar dan GOED! Zo ziet je dag eruit.

Thuiswerken. Het heeft veel voordelen. Zo kunnen we allemaal net wat langer slapen en hier en daar blijven de heerlijk warme pantoffels onder de tafel aan de voeten. Toch zien we ook een andere kant van het thuiswerken. Zo is de werk-privébalans een grijs gebied geworden. Dit brengt tot de vraag: hoe breng ik balans in mijn dag? Hoe integreer ik werk en leven thuis, terwijl ik ook aandacht besteed aan mijn gezin en persoonlijke rust? In deze blog nemen we je mee in je werkdag en welke aanpassingen je kunt doorvoeren.

De Start van de dag: start op.

De sleutel tot een succesvolle dag ligt vaak in de manier waarop je begint. Neem de tijd om je dag rustig te starten. Vermijd direct naar je werk te duiken zodra je wakker wordt. Reserveer wat tijd voor jezelf, of het nu gaat om meditatie, een rustig ontbijt of wat lichaamsbeweging. Ga naar buiten voor een wandeling of bouw een stretch-kwartiertje in. Het creëren van een positieve ochtendroutine legt de basis voor een gebalanceerde dag.

Pauzes tussendoor: Meer dan koffie 

In de hectiek van de dag vergeten we vaak het belang van pauzes. Neem bewust korte onderbrekingen tussen je taken door. Plan ze zelfs in je agenda. Sta op, stretch, maak een korte wandeling, en vergeet vooral niet te ademen. Deze korte momenten van ontspanning kunnen wonderen doen voor je energieniveau en focus. En ja, de koffie mag er gewoon bij.

Werkafsluiting: Klap de laptop echt dicht

Een valkuil bij hybride werken is dat de grenzen tussen werk en privé vervagen. Zorg ervoor dat je een duidelijk einde aan je werkdag maakt. Sluit je laptop, zet je werktelefoon uit en maak symbolisch de overgang van werk naar vrije tijd. Dit helpt je mentaal afstand te nemen van zorgen en je beter te focussen op je persoonlijke leven.

Het vinden van een balans in de hybride wereld vereist bewuste inspanningen en het stellen van grenzen. Neem de tijd om je dag te structureren, pauzes te omarmen en jezelf toe te staan te ontspannen.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen