Het verschil tussen stress en een burn-out

Vaak worden stressklachten en burn-outklachten met elkaar geassocieerd. Dat is logisch, want ze hebben veel met elkaar te maken. Toch is er een wezenlijk verschil tussen de twee. Wat dat verschil precies is, leggen we..
BurnOutPoli

Delen:

Inhoudsopgave

Vaak worden stressklachten en burn-outklachten met elkaar geassocieerd. Dat is logisch, want ze hebben veel met elkaar te maken. Toch is er een wezenlijk verschil tussen de twee. Wat dat verschil precies is, leggen we je graag in dit blog uit. 

Acute stress hebben we allemaal weleens. Dit is ons oerinstinct en hebben we nodig om in actie te kunnen komen op het moment dat het nodig is. Heel vroeger hadden homo sapiens dit al om bijvoorbeeld de confrontatie met wilde dieren aan te gaan, waarna ze weer in de ontspanning konden gaan. 

Maar zo is de situatie vandaag de dag niet meer. Wat we nu steeds vaker zien, is dat die acute stress langzaam overslaat in een blijvende, chronische stress. Mensen zijn vaak voor een te lange periode te druk en zoeken hierbij ook te weinig ontspanning en hebben dus minder mogelijkheid om te herstellen. Omdat ons stress respons systeem daar niet op is ingericht, wordt die stress chronisch. Hierbij ervaar je constant het gevoel alert te moeten zijn. 

Ook lichamelijk is dit verschil te merken: je spieren zijn op zo’n moment aangespannen, je ademhaling wordt hoger omdat er automatisch extra zuurstof door het lichaam wordt gepompt. We jagen ons hele systeem op naar meer adrenaline- afgifte door de bijnieren.

 Als je voor een te lange tijd chronische stress ervaart, raakt die adrenaline op een gegeven moment op. Toch wil je systeem alert blijven en in de actiestand staan, dus het lijf geeft daarvoor in de plaats het stresshormoon cortisol geven. Hierdoor blijven we ’s nachts ook in die stand en we alsmaar doorgaan. Dit heeft heftige gevolgen voor de rest van het lichaam, zoals darmen, immuunsysteem en verminderde serotonine-afgifte (waardoor we ook wat depressief kunnen worden). 

Als dit hele systeem alsmaar zo doorgaat, weken, maanden of soms zelfs jaren, creëert dit een fysieke uitputting. Dát is wat een burn-out is. We starten dus met mentale, acute stress, iets wat gezond is. Maar op het moment dat we hier te lang en chronisch mee blijven rondlopen, verandert dit in een burn-out. 

Hulp nodig bij burn-outklachten?
Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in.

Deel dit artikel via:
Over

Plan nu een gratis Herstel Route sessie in!

Kan dit je helpen?