Is een burn out hetzelfde als een depressie?
26 mei 2022 

Is een burn out hetzelfde als een depressie?

Het is een veelgehoorde vraag: is een burn out hetzelfde als een depressie?

De verwarring is begrijpelijk, want de symptomen kunnen best weleens op elkaar lijken. Zo kun je in beide gevallen last hebben van bijvoorbeeld een uitgeput gevoel, lusteloosheid en slaapproblemen. Toch zijn een burn out en een depressie echt twee heel verschillende dingen. In dit blog leggen we je uit hoe dat zit.

Depressief voelen is nog géén depressie

Bij ons komen een heleboel mensen binnen die zich inmiddels best depressief voelen. Dat is begrijpelijk. Als jij mentaal en emotioneel uitgeput bent geraakt, het niet meer ziet zitten en je niet goed weet hoe je hieruit kunt komen, is het logisch dat je sombere gevoelens krijgt. Die sombere gevoelens kunnen overkomen als depressieve gevoelens.

Toch is het wel degelijk iets anders dan een klinische depressie. Een klinische depressie is vaak iets wat al langer sluimert en wat zelfs ook genetisch bepaald is. Dat is totaal iets anders dan fysieke uitputting (en dus burn out) die veroorzaakt is door een te lange tijd chronische stress.

Voor ons is het dus interessant om te gaan meten, kijken en inschatten van waaruit iemand vastgelopen is, en hoe dat zich verhoudt tot iemands zin over 24 uur van de dag. Hierbij kijken we naar wat daar specifiek gebeurt met slapen, met positieve of negatieve gevoelens ten opzichte van die 24 uur.

Het is dus heel begrijpelijk dat je sombere gevoelens hebt als je in een burn out zit, omdat je het even niet meer ziet zitten, maar dit is heel iets anders dan een depressie.

Wil je meer ontdekken over burn outs en hoe we jou kunnen helpen?
Plan dan een vrijblijvende kennismaking.


Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen