Burn-out? Je baan is niet in gevaar!
09 januari 2024 

Burn-out? Je baan is niet in gevaar!

Een van de meest voorkomende angsten van mensen met een burn-out, is het verliezen van de baan. Stress en angsten die de burn-out alleen maar kunnen verergeren. In deze blog willen we deze zorgen ontkrachten en benadrukken waarom dit het allerlaatste is waar je bang voor moet zijn.

Er zijn verschillende regels die jou beschermen

Wanneer je worstelt met een burn-out, kan de angst om je baan te verliezen als een donkere wolk boven je hoofd hangen. Het gevoel van niet goed genoeg zijn, gecombineerd met de druk om te presteren, kan deze angst versterken. Maar het is belangrijk om te weten dat er beschermende maatregelen zijn voor werknemers die te maken hebben met burn-out.

Ten eerste, als je in verzuim bent en je hebt je ziek gemeld, mag je wettelijk gezien niet zomaar ontslagen worden. Er zijn regels en wetten die werknemers beschermen tijdens ziekteverzuim. Dit is ontworpen om werknemers de tijd en ruimte te geven die ze nodig hebben om te herstellen, zonder zich zorgen te hoeven maken over directe gevolgen voor hun baan.

Zie de kansen voor de toekomst

Een burn-out is niet het einde van je professionele reis; het kan juist een keerpunt zijn naar een verbeterde versie van jezelf. Na het herstel beschik je over waardevolle inzichten in zelfzorg, stressmanagement en het herkennen van signalen van overbelasting. Deze nieuwe vaardigheden kunnen van onschatbare waarde zijn op de werkvloer.

Herstellen van een burn-out biedt de kans om sterker terug te komen. Je hebt niet alleen geleerd hoe je beter voor jezelf kunt zorgen, maar je kunt ook een waardevolle bron van steun en begrip zijn voor je collega's. Bovendien kan je vernieuwde perspectief en energie een positieve impact hebben op de werkomgeving als geheel.

De waarde wordt steeds meer gezien

Veel werkgevers begrijpen tegenwoordig het belang van het welzijn van hun werknemers. Ze zien in dat een gezonde werknemer een productievere werknemer is. Het herstelproces na een burn-out kan voor werkgevers een teken zijn dat je toegewijd bent aan je eigen welzijn en dat van het team.

Gooi de angst weg

Dus nee, je hoeft niet bang te zijn om je baan te verliezen als je te maken hebt met een burn-out. Het is een uitdaging, maar het biedt ook kansen voor persoonlijke groei en verbetering. Laat de angst voor functieverlies je niet belemmeren om hulp te zoeken en te werken aan je herstel. Je bent meer dan je baan, en herstel geeft je de mogelijkheid om een gezondere en waardevollere bijdrage te leveren, zowel aan jezelf als aan de professionele wereld om je heen.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creƫert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen