Een burn-out of een depressie? Het verschil uitgelegd.
14 november 2023 

Een burn-out of een depressie? Het verschil uitgelegd.

Een burn-out en depressie worden vaak door elkaar gehaald, vaak komt dit door de vergelijkbare symptomen. Toch zijn het twee hele verschillende diagnoses, elk met hun eigen oorzaken, symptomen en behandelingen.

In deze blog leggen we alles uit. Van de verschillende symptomen die je kunt herkennen tot de verschillen in de behandeling.

Het verschil tussen een burn-out en een depressie.

Om de verschillen goed te begrijpen is het belangrijk dat we onderscheid maken op basis van twee punten: de oorzaak en de symptomen.

Een burn-out…

Burn-out is een fysieke en emotionele uitputting. De oorzaak ligt bij het hebben van langdurige stress, denk aan te veel werken, emotionele belasting of het hebben van te veel verantwoordelijkheden tegelijkertijd. Dit houdt je even vol, op adrenaline. Maar op een gegeven moment is deze adrenaline op. En kunnen er symptomen als vermoeidheid, verminderde prestaties, cynisme en continue twijfels ontstaan. Het is moeilijker om na te denken, je kunt vergeetachtig zijn en hebt behoefte aan slaap en rust. Mensen omschrijven het als zowel fysiek als mentaal uitgeput zijn. Toch houden mensen met een burn-out de normale gemoedstoestand, ondanks de vermoeidheid en andere klachten.

vs. een depressie…

Depressie, aan de andere kant, is een geestestoestand die diepe gevoelens van somberheid, verdriet en hopeloosheid geeft. Het is niet per se het gevolg van overmatige stress, hoewel stressfactoren wel de ontwikkeling van depressie kunnen ondersteunen. Depressie is meestal een complexe aandoening met diep gewortelde oorzaken, zoals genetische aanleg, een verstoring in de hersenen en levensgebeurtenissen. Mensen met depressie verliezen vaak interesse in activiteiten die ze eerder wel leuk vonden, slaapproblemen, veranderingen in eetlust, gevoelens van waardeloosheid en soms zelfs suïcidale gedachten.

Depressie als gevolg van een burn-out

In sommige gevallen zit iemand zo diep in een burn-out dat het lijkt (voor de persoon zelf) alsof er geen uitzicht meer is op herstel. Het leven gaat door, terwijl zij verplicht stil moeten staan. Geen energie om te sporten of andere hobby’s uit te voeren. Dit kan uiteindelijk ook sombere gedachten opleveren. Deze klachten kunnen zich doorontwikkelen in een depressie.

Verschillende behandelmethoden

Het verschil tussen burn-out en depressie is van groot belang omdat het bepaalt welke behandeling en ondersteuning het meest effectief is. In het geval van een burn-out zal je vooral rust moeten nemen en gezonde copingmechanismen ontwikkelen. In het geval van depressie kan psychotherapie, medicatie of een combinatie van beide nodig zijn.

Kortom, ondanks dat er overlap is in de symptomen en dat er een combinatie kan ontstaan van een burn-out en een depressie, zijn het twee verschillende diagnoses met twee verschillende behandelingen. Herken jij jezelf in dit verhaal en de symptomen, zoek dan altijd professionele hulp. Wij van de Burn Out Poli staan voor je klaar. Plan een vrijblijvende kennismaking.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen