De angst om controle te verliezen
13 juni 2023 

De angst om controle te verliezen

Controle verliezen of de angst om controle te verliezen, is een van de grootste redenen dat mensen burned-out raken. Dit komt door ons survival-systeem. We denken dat we de controle moeten hebben over situaties, want op deze manier zouden we dan alles kunnen vermijden uit ons verleden wat niet goed, fijn of juist naar was. Het lijkt dus of we controle willen, maar eigenlijk zijn we bang om controle te verliezen.

Bewustwording

Wees je dus bewust van deze angst. Alleen door bewustwording kan je tot rust komen, ontspannen en niet in chronische stress terechtkomen. Het is heel belangrijk dat je je beseft dat niks te controleren is en dat niks gecontroleerd hoeft te worden. Door angstig te zijn dat je de controle verliest, leg je namelijk continue de focus op alles wat er fout kan gaan.

Voel je angst

Daarom is mijn vraag aan jou: voel Ć©cht wat er gebeurt. Dus voel je angst, voel echt even wat er met je gebeurt op het moment dat je geen controle voelt. Wat gebeurt er met je op het moment dat je de situatie niet meer kunt controleren, beĆÆnvloeden en sturen?

Voel de chaos, de onrust en alles wat er verder ontstaat. Laat die beleving en sensatie toe en voel het als een emotie. Alleen als je het toelaat, kun je ervaren dat het ook je lichaam weer zal verlaten. En wanneer de angst je lichaam verlaat, zal je merken dat je de rest van de dag in ontspanning kunt aansturen.

Probeer het eens.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creƫert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen