Als we willen dat het nieuwe werken werkt, dan moeten wij zorgen voor voldoende rust, zegt Barbara Kok eigenaresse van Burn Out Poli. Ik ben een groot fan van ademhalen, slapen en goed eten. Ademhalen word vaak onderschat hier in het westen. Ademhalen is de basis van de oosterse geneeskunde. De Chinese traditie Qi Gong gaat ook allemaal over ademhalen en het stretchen van de meridianen, yoga en tai chi ook. Barbara belicht in dit interview hoe je luistert naar jouw innerlijke wijsheid en gevoel.
Waarom is ademhaling zo belangrijk?
Het is super belangrijk dat je niet hoog ademhaalt en zo continu het zenuwsysteem aanjaagt. Door die hoge ademhaling krijg je het gevoel van continu opgejaagd zijn. Door juist diep te ademhalen kun je het lichaam en de hormoonhuishouding weer tot rust brengen. Wat ook nog een positief effect heeft op de je spijsvertering.
Als je holistisch kijkt naar een mens is de impact van wat je mentaal met je lijf doet en andersom gigantisch. De nervus vagus, de zwevende zenuw, gaat door het hele lijf naar allerlei organen. Het brein geeft middels de nervus vagus continu seintjes naar de darmflora, waar het immuunsysteem wordt opgebouwd, en weer terug aan het brein. Dit is het meest holistische wat je je maar voor kunt stellen. Je darmflora is heel belangrijk in de opbouw van het immuunsysteem dat ook serotonine opbouwt, het gelukshormoon. Je darmflora geeft het aan als het niet goed met je gaat, het brein constateert dat en geeft dat weer door aan het lijf. Daar mag je continu bewust van zijn als je vitaal wilt leven. Ademhaling is daarbij heel belangrijk.
Het is essentieel bij wat voor klacht dan ook in het mentaal emotionele domein om het lijf mee te nemen in een behandeling. Het lijf is zwaar verbonden met je mentaal emotionele staat. Als je luistert naar jouw lijf en gaat voelen dan geeft het lijf signalen. Door de coronacrisis landen mensen in hun lijf en gaan zij voelen. Ze voelen de angst en stress in het lijf waar zij normaliter overheen vliegen. Dat vind ik iets positiefs.
Wat kun je met die angst en stress?
Laat de angst en stress maar toe. Ga even zitten en ga voelen. Voel wat er voelbaar is in het lijf. Voel je onrust? Laat die onrust maar eens helemaal toe. Wat als je het helemaal door je hele lijf heen laat gaan? Het voelt als een fakkel die door je hele lijf heen gaat. Laat maar alles wat er komt door je heen gaan. Je hebt geen idee. Het voelt misschien niet altijd aangenaam maar laat het maar toe. Zodat de emotie op een gezonde manier door je heen kan gaan en je deze kunt loslaten.
Wat is een emotie?
Een emotie is een golf, een chemische lading die over het lijf heen komt, langs de cel receptoren. Die cel receptoren knallen open en laten toe wat er is. Dan gaat het door het lijf heen en dán zonder die lading en is het lijf weer relatief rustig.
Dat toelaten van emoties moeten wij blijven doen om los te laten. Maar als angst vermijdend wezen zijn wij dagelijks bezig met emoties wegdrukken. En zo zetten wij emoties, die wij liever niet willen voelen, vast in het lijf.
Waar komt die angst vandaan?
Angst is een gevolg van emoties die wij lange tijd hebben weggedrukt. Er komt iets langs wat ik niet wil voelen en ik duw het weg. En dit gebeurt weer en weer… Op een begeven moment is ons lijf een vat vol emoties met een te klein halsje. Angst is een soort muur geworden waarachter al die emoties hangen. Ik heb geen idee meer wat er achter die muur zit en die muur wordt steeds hoger. Op een gegeven moment is het zelfs angst voor de angst.
Dat zien we heel veel dat mensen met angst voor de angst binnenkomen. Als de dood om iets te voelen. Dan moeten we ze heel voorzichtig begeleiden onder die muur van angst door begeleiden om gewoon weer iets te voelen. En nog iets te voelen. Als je dan weer kunt voelen en ontladen wordt het rustiger van binnen. Dan gaat de paniek eraf.
Wat is paniek?
De paniek is een tekst in m’n hoofd Het gaat niet goed het gaat niet goed. Die zit boven op de angst. Dat gaat eraf omdat het lijf weer gaat ontspannen. Het lijf geeft een signaal het gaat weer beter met mij en het brein denkt beter dan een week geleden en het paniek gaat eraf. Dat is een pure interactie tussen vastgezette emoties op in het lijf en dat brein dat detecteert hoe het met het lijf gaat. Eigenlijk briljant.
Waarom is het belangrijk om te voelen?
Als je alsmaar in die mind zit dan heb je geen idee wat je zelf wilt. Je kan niet voelen en denken tegelijkertijd.
Waarom zitten we continu in ons hoofd?
We hebben ons brein om veilig te zijn, om niet de straat over te steken als er een auto aan komt. Om te overleven. Dit brein is zo gericht op gevaar vermijden en is daar continu mee bezig. Zelfs met alles wat niet goed voelt te vermijden. Ik zie dat dat steeds meer mensen bijna 100% van de tijd in hun hoofd zitten. Die voelen niet meer. Die kunnen gewoon ook niet meer ontspannen in stil zitten. Dat is heel pijnlijk. Voor die mensen is emotietherapie echt een zegen. Dat zeggen zij ook. Dat ze blij zijn dat ze emotietherapie ontdekt hebben. Je hoeft niet de hele dag met het hoofd bezig te zijn. Je mag ook lekker zijn. Een beetje niets. Emotietherapie is in feite in contact zijn met het innerlijke stuk dat een veel groter potentieel is dan het brein.
Het brein is een veel kleiner stuk van ons dan we denken. We worden voor het grootste deel aangedreven door onbewuste processen dingen die we helemaal niet weten. Maar wij hangen heel veel waarde aan dat brein. Zoveel dat we ons daar soms mee identificeren.
Hoe kom ik in contact met mijn groter potentieel?
Dat is heel mooi mogelijk met emotietherapie. Voor mij was het 20 jaar geleden ook echt een eyeopener. Ik ging eerst psychologie studeren en sociale geschiedenis vanuit een wens om te ontdekken hoe het nou werkt met een mens, maar ik heb veel meer geleerd van de emotionele huishouding van een mens. Om te voelen en in contact te komen met mijn innerlijke vrijheid. Om in contact te komen met het potentieel wat sturing kan geven aan m’n leven.
Het brein is niet zo wijs. Dat heb ik altijd wél gedacht. Het brein is intelligent maar niet wijs. Het is heel fijn om op een intelligente manier over dingen te kunnen nadenken en daar hebben we ook veel aan, maar voor jou persoonlijk, is jouw innerlijke wijsheid de grootste adviseur.
Deze zomer is een mooie kans om jezelf te ontwikkelen en te leren kennen. In contact te komen met jouw innerlijke wijsheid. Naar binnen te gaan en daar meer over te leren. Ga maar voelen. Wat gebeurt er in jouw lijf en in jouw onderbuik? Stel jezelf de vraag ‘Wat heb ik nodig?’ en voel… Deze vraag hoef je niet te beantwoorden vanuit het brein. Het antwoord komt misschien in de loop van de dag door een innerlijk weten.
Wil je een keer sparren over jouw situatie. Bel ons op. We staan klaar om met je in gesprek te gaan. Dat doen we gewoon gratis. We willen graag een trusted advisor voor je zijn. Zelf rondkijken mag natuurlijk ook. Dan tip ik de True Friend Sessies.