Chronische stress, wat is dat?
29 november 2022 

Chronische stress, wat is dat?

We horen en lezen veel over chronische stress, en dat dit iets gevaarlijks is. Maar wat houdt chronische stress nu precies in?

Chronische stress ontwikkel je niet zomaar en ook een burn-out heb je niet zomaar. Dat begint ergens. Het begint met een periode van te veel mentale stress in de vorm van piekeren, meer angstige gevoelens, slechter slapen. Op een gegeven moment zien we dat mensen die te lang in die mentale stress zitten, eigenlijk niet meer herstellen. Het lichaam slaat aan, de bijnieren gaan adrenaline aangeven en op een gegeven moment zien we dat het lichaam fysiek niet meer kan bijkomen van de stress die continu doorgaat. Vanaf dat moment hebben we het over chronische stress en begint een fysieke uitputting.

Van chronische stress naar een burn-out

Als mensen te lang doorgaan in die fase van chronische stress, belanden mensen vaak in een burn-out. Dit komt omdat het brein van deze mensen continu het signaal ontvangen dat er iets is wat ze bezighoudt, iets is wat als een gevaar kan worden gezien. 

Heel vroeger hadden we ook een systeem om om te gaan met stress. Denk je maar eens in: Er was een plotseling, onverwachts gevaar waarmee je om moest gaan. De vlecht-vluchtreactie kickt in. Op het moment dat het gevaar voorbij is, kon het lichaam vervolgens weer herstellen. Maar dit systeem van omgaan met stress lijkt vandaag te dag toch wel veranderd te zijn. We hebben nu namelijk te maken met hele andere soorten ‘gevaar’ of stressoren om ons heen, die soms 24 uur per dag doorgaan. 

We raken dan in een continue stress, zonder ontspanning. En op die manier ontstaat een situatie van chronische stress. Als dat gebeurt en we reageren daar niet op, zien we dat het autonome zenuwsysteem aan gaat staan. We zien dan dat er een heleboel uitholling plaatsvindt. ’s Nachts komt er bijvoorbeeld te veel cortisol in het bloed, waardoor het lichaam weer in actie wordt gezet. Ook zien we dat de darmflora uitgeput raakt, waar je immuunsysteem en serotonine op gebouwd moeten worden. Deze functie valt dan weg. 

Sombere gevoelens en stress

Door het gebrek aan serotonine en overschot aan cortisol krijgen mensen sombere gevoelens en stress. Deze negatieve gevoelens en gedachten die over langere tijd aanwezig zijn, zijn allemaal het gevolg van chronische stress. Het gevaar van chronische stress zit hem erin dat als je deze cirkel niet doorbreekt, je vastloopt en fysiek zo uitgeput raakt, dat je niet meer aan rust en slaap toekomt. Hier ligt een burn-out om de hoek.

Wil je hier meer over weten en leren hoe je deze cirkel kunt doorbreken? Neem contact op, dit kan via de contactgegevens op onze website.  

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen