Waarom krijgen zoveel millennials een burn out?
10 november 2018 

Waarom krijgen zoveel millennials een burn out?

Heb je het idee dat je altijd de beste versie van jezelf moet zijn? Je bent altijd vrolijk – nee gelukkig. Je hebt een succesvolle baan, een mooi huis met een fantastische inrichting, je ziet er altijd piekfijn verzorgd uit en daarnaast ben je ook nog een topfit. Maakt het idee dat je daar niet aan kunt voldoen je ongelukkig en onrustig? Burn-outs komen het meeste voor bij medewerkers tussen de 25 en 35 jaar. Maar hoe komt het dat millennials zoveel gevoeliger zijn voor stress en burn-outklachten? Waarom krijgen zoveel millennials een burn out? In onze praktijk zien wij dat de pijn hem niet alleen zit in het harde werken maar juist in de sociale relaties. Hieronder vind je een aantal oorzaken waarom juist deze jonge mensen vatbaar zijn voor een burn-out.

individualistische opvoeding

De millennial stelt zichzelf centraal tegenover alle andere relaties, als de zon met andere planeten daarom heen. Als kind was deze groep het middelpunt van de belangstelling, ze hebben geleerd dat alles om hun draait en dat ze ook zelf alles kunnen – als ze er maar hard genoeg voor werken.

Genieten van het leven

Vroegere generaties hadden rond hun 30e al een gezin en vaste baan. Nu zijn de ambities voor je 30e heel anders en dat geeft stress. Sommige mensen beginnen aan een tweede master, andere mensen willen nog op wereldreis. Maar tegelijkertijd willen millennials ook eigenlijk al direct starten in de top van het bedrijf, want dan heb je een succesvolle carrière. En dat kan niet allemaal tegelijk.

Het gras is groener bij de buren

Via social media laten we zien hoe succesvol we zijn in vooral de positieve kanten van het leven. Open een willekeurig platform en je ziet alleen maar blije mensen, die de nieuwste (designer)outfit hebben, alweer op vakantie zijn of iedere dag lijken te genieten van een vijssterrenmenu. Ze zijn veel fitter dan jij en zien er ook nog is beter uit. Het is moeilijk om je geen mislukkeling te voelen als je daar constant mee geconfronteerd wordt.

Stellen keiharde eisen aan zichzelf

Herinner je nog dat je vroeger is verteld dat je Alles kunt worden wat je zelf wilt? En dat je alles kunt leren zo lang je er maar hard voor werkt? Dat valt in de praktijk nog weleens tegen, want je krijgt niet altijd direct de kans geboden om te leren. Het continu (te) hoge eisen stellen aan jezelf levert stress op.

Holistische benadering

Herken jij dit ook in jouw leven? Al die persoonlijke en professionele uitdagingen die tezamen teveel stress creëren? Burn Out Poli heeft een succesvol programma ontwikkeld, waarin je door een holistische aanpak binnen 12 weken weer goed in je vel zit, ontspant en vooral leert hoe je dit in de toekomst kan bewaken. Het programma vindt plaats in Voorburg, Rotterdam of Amsterdam. Klik hier voor het artikel op BoostYourHealth.nl.
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen