Hardlopen tegen een burn-out?
31 oktober 2023 

Hardlopen tegen een burn-out?


‘’Oo joh! Ga gewoon even een rondje hardlopen. Dat maakt je hoofd altijd leeg. Het werkt bij mij ook!’’


Mensen die hun (beginnende) burn-outklachten delen met hun omgeving krijgen deze tip regelmatig. Maar hoe verstandig is dat rondje hardlopen? In deze blog gaan we er dieper op in. 

Hardlopen tijdens een burn-out, geen goed idee.

Wanneer iemand zich in een staat van burn-out bevindt, heeft het lichaam al te lijden gehad. Chronische stress kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsproblemen. Het autonome zenuwstelsel, dat betrokken is bij de vecht-of-vluchtreactie, staat meestal te lang aan, waardoor het lichaam zich niet kan herstellen.

In deze situatie is het toevoegen van intensieve lichamelijke activiteit, zoals hardlopen, niet helpend. Het kan het lichaam verder uitputten en de problemen verergeren. Als het immuunsysteem en de spijsvertering al verzwakt zijn, kan intensief sporten de klachten zelfs verergeren. 

Rust is nodig.

Bij een burn-out zijn rust en herstel de sleutel tot herstel. Bij het herstellen van een burn-out is het het allerbelangrijkst dat de chronische stressoren verminderen. Dit kan alleen door het nemen van rust. En rust is niet hetzelfde als ontspannen. Rust betekent in dit geval: het verminderen van werkbelasting, ontspanningstechnieken toevoegen in het dagritme, het zoeken van balans en het opbouwen van een gezonde levensstijl.

Daarnaast is het altijd goed om professionele hulp te zoeken bij een burn-out. Hiervoor staan we altijd voor je klaar.

Dus hoewel hardlopen zeker voordelen heeft voor de geestelijke gezondheid en stressvermindering, is het geen geschikte remedie voor een burn-out. Bij een burn-out is het essentieel om prioriteit te geven aan rust, herstel en professionele begeleiding. Alleen op die manier kan iemand de weg naar herstel en welzijn vinden na een periode van chronische stress en uitputting.

Heb je het gevoel dat je richting een burn-out beweegt of er middenin zit?
Wacht niet en neem vandaag nog de stap.

Doe de burn-out test bij Burn Out Poli of neem contact op voor meer informatie.


Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen