Hoe kun je een burn out herkennen? 12 belangrijke fases

burn out herkennen

Een burn-out krijg je niet van de ene op de andere dag. Vaak is er al maanden en soms jaren een weg gaande naar het uiteindelijke moment: de burn-out. Hoe kun je een burn-out herkennen?

De persoon met een burn-out doorloopt meestal 12 belangrijke fases. Vaak is dit een harde werker en streber en horen wij vaak in onze praktijk ‘ik heb niet zien aankomen.’ Het 12 fasen model is ontwikkeld door de psychologen Freudenberger en North en geeft dus aan dat er bij een burn-out wel degelijk een lange aanleiding is. Bovendien gaat het dus niet alleen draait om de werksituatie maar ook een privésituatie en intrinsieke drijfveren.

 1. Bewijsdrang
  Jezelf willen bewijzen, soms tot het obsessieve aan toe, is een belangrijke intrinsieke drijfveer bij een burn-out. Je wilt je studie waarmaken, de trots bij ouders, partner of kinderen en je probeert de allerbeste werknemer te zijn.
 2. Steeds harder werken
  De bewijsdrang wordt in de werkomgeving gevoed door het gevoel dat je nooit hard genoeg werkt. Je kunt maar moeilijk stoppen en neemt juist steeds meer en meer verantwoordelijkheden op je bordje.
 3. Behoeften negeren
  Je werk komt steeds meer op de eerste plek en daardoor negeer je andere belangrijke behoeften. Zoals genoeg slapen, gezond en regelmatig eten en je sociale contacten.
 4. Verdringing van conflicten
  Het wegduwen van het gevoel ‘er is iets mis met mij’ is iets wat je constant doet. Je voelt je bedreigt, paniekerig en opgejaagd door dat je dit gevoel steeds wegstopt. Deze gevoelens hebben alle gevolgen van dien, zoals slecht slapen.
 5. Herzien van waarden
  Hetgeen wat je het liefste doet in je vrije tijd of de allerbelangrijkste personen om je heen negeer je. Je werk staat op de eerste plaats. Tijd met vrienden en familie breng je nauwelijks door en voor sporten of creatief bezig zijn maak je geen tijd.
 6. Ontkennen van problemen
  De problemen liggen niet aan jou, maar aan de werkdruk. Je gedraagt je hard en cynisch, zo kennen ze jou niet. De rest van je collega’s vind je lui en ongedisciplineerd.
 7. Terugtrekken
  Vrienden en familie zie je nauwelijks meer en bij je collega’s heb je ook veel credits verspild. Je sociale leven wordt dus steeds kleiner en je komt in een isolement. Veel alcohol drinken schroom je niet en misschien zelfs medicijn gebruik.
 8. Gedragsverandering
  Mensen beginnen zich echt zorgen over jou te maken. Je gedraagt je anders als vroeger. Je bent hard en cynisch en onbereikbaar voor echt contact.
 9. Depersonalisatie
  Je vindt jezelf waardeloos. Op je werk kan je niet presteren. Je voelt eigenlijk niet waar je zelf behoefte aan hebt.
 10. Innerlijke leegheid
  Een leeg gevoel van binnen, is wat je voelt. Om dit lege gevoel op te vangen ga je afleiding zoeken in overmatig sporten, seksueel contact of alcohol gebruik.
 11. Depressie
  Je voelt je compleet uitgeput. Alle dagen zien er zwart, inktzwart uit. Je voelt je verloren, uitgeput. Kom ik hier ooit nog uit?
 12. Burn-out
  Je zit er echt helemaal doorheen. Je bent mentaal en fysiek ingestort. Snelle hulp is noodzakelijk. Burn Out Poli helpt je binnen 12 weken weer emotioneel, mentaal en fysiek in balans.

Herken jij jezelf in een van deze twaalf stappen? Ben je nog niet tot stap 12 aan belandt, maar voel jij wel dat je achteruitloopt? Neem dan contact met ons op om preventief de burn-out te lijf te gaan!

Print your tickets

Call Now Button
});