Burn-outklachten bij vrouwen

Is een burn-out bij een vrouw anders dan bij een man? Heel vaak wel, omdat het vastlopen zich anders uit, maar ook omdat de onderliggende mentaal-emotionele laag bij vrouwen vaak een heel ander patroon laat zien dan bij mannen.

Druk om te presteren

Op DNA-niveau zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen. Dit zorgt ervoor dat vrouwen op een hele andere manier vastlopen dan mannen. Vrouwen hebben van nature de neiging om altijd alles te moeten en willen combineren, omdat dat is hoe vrouwen in de oertijd ook moesten functioneren. Zeker vrouwen met kinderen hebben te maken met het idee dat ze aan de ene kant, op het gebied van carriĆØre, moeten presteren, en ze tegelijkertijd aan de andere kant de verzorgende taak hebben voor hun kind.Ā 

Voor vrouwen is het vastlopen in de loop der jaren een totaal ander proces, gebaseerd op hele andere patronen dan voor mannen. Ook hebben vrouwen vaak hele andere vermijdingsstrategieƫn. Voor een man is het halen van significantie en succes soms misschien wel het allergrootste doel, maar voor vrouwen is heel vaak de verbinding, de combinatie van alles en alles goed te moeten doen, het grootste doel. Daar sluipt dan in dat ze zich op sommige (of alle) vlakken niet goed genoeg voelen. Dit is dus een heel andere reden om in een burn-out terecht te komen.

Bij Burn Out Poli kijken we dus naar de man of de vrouw, naar de specifieke mens in zijn omgeving of habitat, maar ook mentaal-emotioneel en fysiek. Want ook fysiek bestaat er voor vrouwen een heel ander patroon dan voor mannen, alleen al wanneer je puur op hormonaal niveau kijkt. Zeker vrouwen die richting de overgang gaan, zien dat ze op hele andere manieren vastlopen dan jonge vrouwen die nog van alles te combineren hebben in hun eigen leven.

Meer over weten of eens sparren met een van onze medewerkers?
Voel je welkom om contact op te nemen.Ā 

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creƫert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen