Last van negatieve gedachten?
25 oktober 2022 

Last van negatieve gedachten?

Bijna iedereen herkent wel dat je af en toe eens last kunt hebben van negatieve gedachten. Toch is dit voor sommige mensen een groter, aanweziger probleem dan voor anderen. Als je hier te veel last van hebt, kan je het echt je dagen in beslag nemen. 

Geprojecteerd naar de toekomst

Negatieve gedachten zijn meestal geprojecteerd naar de toekomst, en gaan over dat er in de toekomst iets fout kan gaan. Óf het is juist een terugpakken op iets uit het verleden, een vervelende ervaring, iets wat niet lekker voelde of pijn heeft gedaan (en wat je misschien nog steeds triggert). Dat is waar negatieve gedachten over gaan. 

We hebben zo’n tachtigduizend gedachten per dag. Als die grotendeels over zulke negatieve dingen gaan, is het interessant om die gedachten te gaan onderzoeken. Zijn ze eigenlijk wel waar? Of is het maar een projectie op wat fout kan gaan? Is wat in het verleden gebeurde nog steeds wat mij parten speelt, of is het meer mijn mind die getriggerd wordt door die gebeurtenis? En waarom gebeurt dit? 

80.000 gedachten per dag

Je mind is erop gericht om jou te laten overleven. De geest wil dat het lichaam overleeft, dus er mag in de toekomst niets fout gaat. Je mind wil voorkomen dat er in de toekomst iets angstigs of naars zal gebeuren. Maar om uit die negatieve gedachten te komen, moet je inzien dat je terug zult moeten gaan naar het hier en nu. 

Voel eens wat er nú werkelijk is, in jou. Neem een momentje om met je ogen dicht even te beseffen en ervaren wat er nu is en in het hier en nu te landen. Als je stilvalt, zul je zien dat die negatieve gedachten langzaam weg kunnen vloeien en dat er gewoon niks is. Want het was maar een gedachte, en niet de werkelijkheid. 

Ook veel met negatieve gedachtes bezig en voelt het als een belemmering?
Doe dan de Burn Out Test om te kijken waar je staat en of je er iets mee kan doen.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen