Heb jij een verborgen burn out?

De nieuwste cijfers van het CBS tonen aan dat jonge vrouwen vaker verzuimen dan mannen. Meer dan de helft van de vrouwen binnen de leeftijdscategorie 25 tot 35 is jaarlijks meerdere malen ziek. Deze groep vrouwen is bovendien twee keer zo vaak ziek als mannen van dezelfde leeftijd. Hoe komt dat? En wat voor gevolgen heeft dit voor de toekomst?

Verborgen burn -out

Veel vrouwelijke millennials melden zich aan bij de Burn Out Poli. Ze zijn vaak kort ziek, hebben vage klachten, maar vinden telkens toch weer de energie om aan het werk te gaan. Wat de afgelopen jaren blijkt is dat frequent kortstondig verzuim veelal leidt tot langdurig verzuim. Dit wordt ook wel de verborgen burn out genoemd.

Tijdens de crisisjaren na 2008 was er een duidelijke trend. Werknemers die ziek of uitgeput waren, bleven met regelmatig kort ziekteverzuim toch weer op het werk verschijnen en negeerden de signalen van hun eigen lichaam. Angst om hun baan te verliezen of vervangbaar te zijn, speelden hierbij een grote rol. Adrenaline (en angst) zorgde ervoor dat ze toch weer gauw aan het werk gingen, met als resultaat uitputting (van de bijnieren) en een langdurig ziekteverzuim in de toekomst.

In de reorganisatiejaren 2014/2015 viel de ‘regelmatig kort verzuim’ doelgroep massaal om. Recente cijfers wijzen uit dat momenteel 14% van de totale workforce langdurig thuis zit met burn-out klachten. Gaan we dat binnen vijf jaar weer zien bij de nieuwe generatie vrouwen die nu vaak ziek zijn, toch weer gaan werken en uiteindelijk uitgeput raken?

Preventief de burn-out te lijf

Niemand wil een burn-out. Als jij het idee hebt dat je op dit moment misschien wel een verborgen burn-out hebt, ga dan preventief een burn-out te lijf als je regelmatig kortstondig ziek bent. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen.

Probeer de eerste voortekens te herkennen en luister naar je lichaam. Word je bewust van je drijfveren en emoties, waardoor je effectiever kan communiceren en overtuigd kan raken van jouw persoonlijke prioriteiten. Bedenk voor jezelf hoe je stress kan voorkomen. Misschien kun je herstelperiodes inlassen? Dit kan al een weekend zijn waarin je helemaal niets inplant en je (werk)mail en telefoon uitzet.

Probeer in ieder geval meer balans in je leven aan te brengen om zo uiteindelijk veel beter te kunnen presteren in deze hectische maatschappij. Zoals de Engelsen zeggen: you can’t drink from an empty cup. Zorg goed voor jezelf, dan kun je ook veel beter voor anderen zorgen.

Lees het artikel op Bedrock.
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen