We werken ons kapot. Een op de drie Nederlanders voelt zich constant opgejaagd. De werkdruk is hoog, onze to-dolijstjes blijven groeien en de agenda is strak van minuut tot minuut vol gepland. Deze ‘pijn’ wordt in de uitzending van Kruispunt heel goed onder de aandacht gebracht. Hoe gaan we de mentale vermoeidheid te lijf en draagt deze nu bij aan een burn-out?
Werkdruk
In de zorg, het onderwijs, de bouw en natuurlijk het corporate bedrijfsleven: overal is er sprake van een enorme werkdruk. De perfectionistische en ambitieuze werknemer gaat maar door en door. We hebben drukke werkdagen met veel afspraken achter elkaar en een hectisch privéleven. ’s Avonds moeten we nog een volle mailbox wegwerken, of zelfs in het weekend doorwerken om niet weer een week lang achter de feiten aan te lopen.
Mentale vermoeidheid door constant ‘aanstaan’
Toch is het niet alleen de werkdruk, maar juist de mentale vermoeidheid die zorgt voor meer burn out. Het constante ‘aanstaan’ put ons mentaal uit. Per dag hebben we meer prikkels dan ooit tevoren te verwerken. En dat gaat ten koste van onze aandacht en slaap. Momenten dat we echt weinig doen, lummelen of lanterfanten, zijn er niet. We zijn constant aan het multitasken en worden steeds maar afgeleid door onze smartphone en social media. Onze aandacht is versnipperd en dat maakt ons moe, doodmoe. De fut om een boek te lezen, muziek te luisteren of tijd te nemen om echt los te laten gunnen we ons zelf niet.
Onderliggende oorzaken mentale vermoeidheid wegnemen
Maar de oplossing voor mentale vermoeidheid ligt niet alleen in het maken van een boswandeling en offline gaan. De drijfveren waardoor we de lat steeds hoger en hoger leggen zijn de boosdoeners. Perfectionisme, bewijsdrang en ambitie maken ons letterlijk ziek. Door daar de onderliggende oorzaken van weg te nemen, een transformatie aan te gaan, ga je de angsten om te falen of kwetsbaar te zijn te lijf, maak je een proces van acceptatie en relativering door, de voorwaarde naar wezenlijke ontspanning en rust. Driedimensionale coaching is hierbij de stap naar een onbegrensdere jij. Natuurlijk kun je ook met kleine stapjes vooruitgang boeken. Dit zijn een aantal van onze tips!
Plateaujaar
Kies net zoals de redactie van LINDA. (die we zagen in de uitzending van Kruispunt) een plateaujaar. Een jaar waarin je geen grote projecten aangaat zoals een verhuizing of een nieuwe baan (of beide).
Het gesprek aangaan
Ga met managers en collega’s in gesprek over werkdruk en verwachtingen. Vinden we het nu echt normaal dat we allemaal om 23.00 uur ’s avonds mails beantwoorden? Waarom moeten we nu weer een nieuw project starten terwijl het volgende nog niet af is?
Persoonlijk leiderschap
Er zijn tientallen cursussen te volgen op het gebied van timemanagement, effectief werken en vergaderen. Maar beter in je werk wordt je door sterker persoonlijk leiderschap.
Mailpolicy
Maak spelregels voor jezelf om niet meer te reageren op mails na 19.00 uur ’s avonds en in het weekend. Schakel je mailprogramma op je telefoon uit en beantwoord mails in tijdvakken, bijvoorbeeld drie keer per dag.
Smartphone
Het gebruik van onze smartphone, met alle pushmeldingen en social media, houdt ons niet alleen wakker maar zorgt ook voor een verslaving. Sluit je af voor pushmeldingen, leg je telefoon opzij en gooi wellicht social media-apps weg.