Een burn-out kan een verwoestende impact hebben, niet alleen op degene met de burn-out, maar ook op hun dierbaren. Die voelen zich nog vaak machteloos. Je wilt helpen, maar weet niet hoe. En dat snappen we. Het kan moeilijk zijn om te weten hoe je moet omgaan met iemand die een burn-out heeft. Daarom hebben we een blog geschreven, vol met tips hoe jij jouw vriend, familielid, collega of buur kunt helpen.
Als familielid, partner, vriend of collega is het vooral essentieel om open en empathisch te zijn naar de persoon met een burn-out. Hier zijn een paar tips over hoe je hen kunt helpen en ondersteunen in deze moeilijke tijd:
1. Luister zonder oordeel
Neem de tijd om echt te luisteren naar wat de persoon te zeggen heeft en doe dit zonder te oordelen of advies te geven. Laat hen hun gevoelens uiten en wees er gewoon voor hen, zonder te proberen het probleem op te lossen. Ons advies is dus ook om echt de tijd en ruimte te pakken als je dit gesprek aangaat. Kies de plek die fijn voelt voor de ander en zorg dat de ander ongestoord zijn of haar verhaal kan vertellen.
2. Bied praktische hulp aan
Doe concrete suggesties over hoe je kunt helpen, zoals het regelen van professionele hulp, het overnemen van taken, of het bieden van een luisterend oor wanneer ze het nodig hebben. Hiermee voorkom je het gevoel van schuld of dat de persoon met de burn-out zelf moet bedenken wat de mogelijke oplossingen of hulpmiddelen kunnen zijn. Je verlaagt in principe de drempel om hulp te vragen aan anderen.
3. Respecteer hun grenzen
Begrijp dat de persoon met een burn-out misschien behoefte heeft aan tijd en ruimte om te herstellen. Respecteer dan ook de grenzen en dring niet aan als ze liever alleen willen zijn of rust nodig hebben. Het is zaak dat jij als dierbare ook vertrouwen toont in het proces van de persoon met de burn-out en dat je dit serieus neemt.
4. Moedig rust en zorg aan
Help hen herinneren aan het belang van zelfzorg en moedig hen aan om gezonde gewoontes aan te nemen, zoals voldoende slaap, gezonde voeding en lichaamsbeweging. Dit zijn vaak kleine stapjes die al de eerste grote verschillen kunnen maken. Vraag ook of de ander dit alleen wil doen of wellicht samen met jou.
5. Blijf geduldig en begripvol
Het herstel van een burn-out is niet in twee weken gedaan. Het kan lang duren en gaat ook zeker gepaard gaan met ups en downs. Voor de dierbare is dit moeilijk. Je ziet degene van wie je houdt in moeilijkheden. Toch is het de kunst om geduldig en begripvol te blijven, zelfs als het moeilijk wordt. Wees bereid om hen te blijven ondersteunen, ongeacht hoe lang het duurt. Alleen dan kan jij er echt zijn voor de ander!
Het is ook belangrijk om het gesprek aan te gaan over mentale gezondheid en burn-out. Wij moedigen aan om deze gesprekken met iedereen te voeren, burn-out of (nog) niet. Door openlijk te praten over deze onderwerpen, kunnen we het stigma doorbreken en anderen aanmoedigen om hulp te zoeken wanneer dat nodig is.
Als je merkt dat iemand in je omgeving worstelt met een burn-out, aarzel dan niet om het gesprek aan te gaan. Laat hen weten dat je er voor hen bent en bereid bent om te helpen, op welke manier dan ook. Samen maak je een verschil door geduld, ondersteuning en begrip te bieden aan degenen die het nodig hebben tijdens deze moeilijke tijd. En jij staat hier zelfverzekerder in. Neem deze toolbox mee en durf te helpen!