Help! Ik herken iemand met een burn-out. Dit zijn je eerste stappen!
16 januari 2024 

Help! Ik herken iemand met een burn-out. Dit zijn je eerste stappen!

Burn-outs komen tegenwoordig helaas steeds vaker voor. Iedereen kent wel iemand in zijn directe omgeving die de uitputtingsslag van een burn-out heeft doorgemaakt. Toch weten we vaak niet goed hoe we moeten doen als we iemand in onze directe omgeving signalen van een burn-out heeft.

Als je jezelf afvraagt hoe je iemand met een burn-out kunt helpen, is het allereerste wat je kunt doen, het aangaan van een openhartig gesprek. In deze blog verkennen we waarom dit eerste contact zo cruciaal is en hoe je dit gesprek op een ondersteunende manier kunt benaderen.

Het gesprek is de eerste stap

Wanneer je iemand kent die te maken heeft met een burn-out, is het eerste en belangrijkste wat je kunt doen, simpelweg vragen: "Hoe gaat het met je?" Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het opent de deur naar communicatie en laat de persoon weten dat je er voor ze bent. Het is het begin van het begrip dat ze niet alleen staan in deze uitdagende periode. Ook geeft dit jou de kans om te kijken wat er aan de hand is en in welke mate je de hulp kunt aanbieden.

Ontkenningsfase: zo ga je ermee om

Het is niet ongewoon dat mensen die te maken hebben met een burn-out eerst in de ontkenning zijn. Ze moeten nog 'landen' en accepteren wat er gebeurt. Dit kan een verwarrende tijd zijn, en het is hier vooral van belang om begripvol te zijn. Als je merkt dat iemand in ontkenning verkeert, probeer dan niet te forceren, maar geef ze de tijd die ze nodig hebben.

Het gevoel van falen: zo zet jij het om 

Veel mensen met een burn-out kunnen voelen dat ze falen, alsof ze niet goed genoeg zijn. Dit gevoel kan diepgeworteld zijn en het is belangrijk om te benadrukken dat een burn-out geen teken van falen is. Leg uit dat het eerder het resultaat is van doorzettingsvermogen en hard werken, dat ze alsmaar zijn doorgegaan op wilskracht. En dat je dat als mens niet volhoudt. De situatie is er niet gekomen omdat zij niet sterk genoeg waren.

Vraag: "Wat heb jij nodig?"

Een van de meest essentiële vragen die je kunt stellen aan iemand met een burn-out is: "Wat heb jij nodig?" Deze eenvoudige vraag opent de deur naar zelfreflectie en laat de persoon nadenken over hun eigen behoeften. Het helpt hen ook om te begrijpen dat hun welzijn belangrijk is en dat ze recht hebben op hulp van hun omgeving.

Toon begrip

Laat de persoon weten dat je begrijpt dat het moeilijk is en dat je er bent om te luisteren. Neem ze mee in het gesprek en moedig hen aan om hun gevoelens te uiten. Laat hen weten dat ze niet alleen zijn en dat er mensen zijn die willen helpen.

Een gesprek doet meer dan je denkt

Het eerste gesprek met iemand die een burn-out doormaakt, kan de basis leggen voor herstel. Het is een kans om begrip te tonen, steun te bieden en samen op zoek te gaan naar wat deze persoon nodig heeft om weer op te krabbelen. Dus, als je iemand kent met een burn-out, wacht niet. Ga het gesprek aan en laat zien dat ze er niet alleen voor staan. Samen kunnen jullie werken aan een weg naar herstel en welzijn. En wanneer de persoon er klaar voor is, bespreek de mogelijkheden voor professionele hulp.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen